– Vi merket godt stemningsskiftet i vårt lokale boligmarked siste halvdel av 2015. Usikkerheten som preget markedet på grunn av nedgangen i oljenæringen ga færre på visning, færre boliger for salg og færre omsetninger, sier Randi Hollingen, leder i Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening.

Fra sterk til svak vekst

Hollingen forteller at boliger i Oslo de siste 12 månedene har hatt 8,1 prosent prisvekst. Stavanger ligger i motsatt ende av skalaen, med et prisfall på 7,4 prosent. Og midt imellom befinner Møre og Romsdal seg, i sterk kontrast til tendensen de siste 10–15 åra, hvor prisveksten årlig har ligget mellom 5 og 8 prosent, med unntak av et lite prisfall under finanskrisen.

– Det siste året har prisutviklingen vært tilnærmet flat, med en prisvekst på 1,5 prosent. Vi har dermed en dårligere prisutvikling enn landsgjennomsnittet, som er på 4,4 prosent, sier Hollingen.

– Hvordan påvirkes salgene?

– Det siste året har vi brukt nesten dobbelt så lang tid som landssnittet på boligsalgene. Antall salg har også gått ned mot året før. Vi ser fortsatt at potensielle kjøpere som jobber i utsatte bedrifter kvier seg for å kjøpe i en usikker tid. Vi merker også at bankene strammer inn utlånspraksisen sin. Dette betyr at noen må selge før de kjøper, noe som virker som en brems i boligmarkedet. Selgerne er jo også mulige kjøpere, men får ikke kjøpe så lenge de ikke får solgt sin egen bolig, sier Hollingen.

Sammensatt næringsliv

Hollingen ser ikke mørkt på situasjonen. Hun mener usikkerheten som rådet i høst har gått over til en sikkerhet om at landet går en tøffere tid i møte.

– Jeg tror folk nå vil forholde seg til det, og begynne å handle igjen. Næringslivet lokalt er sammensatt, og består lang fra bare av bedrifter relatert til oljenæringen. De fleste har fortsatt jobb og ser positivt på framtida, sier Hollingen.

Hollingen forteller at noen eiendommer går etter første visning, andre bruker lengre tid enn snittet. Det siste året har gjennomsnittlig omsetningstid ligget på mellom 50 og 60 dager i vår region. I februar var snittet 68 dager i Møre og Romsdal.

Nærhet til marka

Rett før påske var det 66 bruktboliger for salg i Molde på Finn.no.

– Hvilke boliger er det mangel på?

– Det er et stort press på 1- og 2-romsleilighetene som legges ut i markedet. Det er også få eneboliger ute i markedet nå, og vi merker etterspørsel etter eneboliger i alle bydeler. Prosjektmarkedet i Molde har vært tregt det siste året, og når det løsner her vil nok det frigjøre en del større eneboliger, sier Hollingen.

– Hvor vil folk helst ha bolig?

– Innbyggerne i Molde setter pris på nærhet til skog og mark, og vi ser at eiendommer med lettvint tilgang til marka og samtidig nærhet til sentrum er attraktive i markedet. Kringsjå er et godt eksempel på et boligområde med disse kvalitetene. Ellers er boliger i Nordbyen mye etterspurt- vi merker blant annet at generasjonen som har vokst opp der gjerne vil flytte tilbake dit etter utdanning og noen år utenbys.

– Har Hjelset-området fått en oppsving?

– Hjelset-området har ingen endring i etterspørsel så langt. Her vil vi nok først merke et større press når byggingen av det nye sjukehuset starter, sier Hollingen.