Det er på bakgrunn av kommentaren «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», som Dagbladet publiserte tidligere i påska, at Lindal Reiten reagerer.

«Kronikkens overskrift er alene et svært nedsettende utsagn om religion», skriver han i anmeldelsen, som gjelder både Dagbladet og avisas kommentator Aksel Braanen Sterri.

Vil ha det vurdert

Lindal Reiten mener mye av det som kommer fram i kommentaren bryter med bestemmelsene i diskrimineringslovas paragraf 4 og paragraf 5.

– Jeg synes det Braanen Sterri skriver og Dagbladet publiserer er viktig å få vurdert i lys av de norske diskrimineringsbestemmelsene, sier Reiten i en kommentar til anmeldelsen, som ble sendt til politiet i dag, søndag.

Om maktbruk

Aksel Braanen Sterri skriver blant annet følgende i sitt innlegg i Dagbladet:

«Forekomsten av religion i et samfunn gjør makt mer nødvendig enn det burde være. Religiøse har aldri hatt problemer med å bruke makt for å tvinge gjennom sitt verdisyn på andre. Men skal et sekulært samfunn vinne fram må også religiøse bekjempes med makt».

Dette reagerer Lindal Reiten kraftig på.

«Hva er dette, Braanen Sterri? Er det en oppfordring om å bruke makt mot religiøse for å få et ‘sekulært’ samfunn?», skriver han i et tilsvar på sin egen blogg.

Anmeldt og straffeforfulgt?

Lindal Reiten følger opp med følgende melding til Dagbladets kommentator:

«Jeg vil minne deg om at norsk lov slår fast at ingen skal diskrimineres på grunn etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn. La meg utdype: Om din overskrift på kommentaren hadde vært 'Homofili er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen', så hadde du sannsynligvis blitt anmeldt og kanskje straffeforfulgt.»

Og:

«Ut ifra hva du lirer av deg i denne kommentaren, plasseres vi som er religiøst troende – slik jeg oppfatter det – i kategorien farlig.»

– Nedsettende

– Braanen Sterri og Dagbladet uttaler seg generelt sett såpass nedsettende om religiøse mennesker som gruppe, at jeg mener både han og avisen kommer klart inn under lovbrudd definert i diskrimineringslovas paragraf 4 og 5, sier Lindal Reiten.

Han synes det er hårreisende at Dagbladet velger å publisere et slikt innlegg.

– Saken bør derfor absolutt undersøkes nærmere av påtalemyndigheten. De norske diskrimineringsbestemmelsene er faktisk skjerpet de siste årene, understreker han.

Lindal Reiten er i dag bosatt i Ålesund, og er blant annet styremedlem i Ålesund KrF og vararepresentant til Ålesund bystyre.