Dramatisk for Sylte-ansatte

Ringnes avslutter alt samarbeid med Oskar Sylte Mineralvannfabrikk. Halvparten av 80 ansatte i familiebedriften på Årø mister jobben.  

Oskar Dag Sylte sr og barna Oskar Dag Sylte junior og Ingunn Sylte  Foto: Bjørn Brunvoll

Nyheter

– Vi har vært i kjelleren før, og skal komme oss opp igjen. Så lenge det er murgolv synker vi i alle fall ikke lenger ned. Men dette er en tung dag for oss.

Det sier Oskar Dag Sylte sr., tydelig preget av den alvorligste situasjonen bedriften noen gang har vært i. Han har ikke tidligere vært i en situasjon med oppsigelser. Det var derfor en trykket stemning da Romsdals Budstikke besøkte brusprodusenten.

Tung dag

– Dette vil berøre hele organisasjonen. Ringnes utgjør rundt 75 prosent av det vi håndterer. Det som blir igjen er den tonnasje og det volum vi produserer og distribuerer sjøl – rundt 25 prosent, sier adm. dir. Oskar Dag Sylte jr.


- Det er brutalt

Men de tillitsvalgte på Sylte har ventet ganske lenge på denne dagen.


Ringnes har samarbeid med brusfabrikken i Molde i 27 år. De har nå valgt å avslutte alt samarbeid fra 1. juni 2016. De siste åra har Sylte distribuert og solgt Ringnes-produkter i Møre og Romsdal. 

Brutalt

Far Oskar Dag, sønn Oskar Dag og datter Ingunn er samlet på kontoret, tankene går i første rekke til de mange ansatte som blir berørt og vil oppleve bruddet som dramatisk.

– Dette er brutalt. Vi har informert de ansatte i allmøte. Realiteten er at kanskje så mange som 40 av 80 må ut. Det er en tung beskjed å gi. Og timingen er elendig, vi er i en tid der svært mange nedbemanner og det er vanskelig å få nytt arbeid.

Til salgs

Det er ikke bare ansatte som blir sterkt berørt. Bedriften har materiell som er skreddersydd for å håndtere det volum som både Ringnes og deres egne produkt krever. Det har tatt lang tid å bygge organisasjonen.

– Vi har distribusjonsbiler og vogntog, trucker og traller tilpasset dagens volum. Etter 1. juni har vi en bilpark til salgs, innser de.

Hjelp fra Nav

– Vi er vant til å bygge opp, ikke ned. Vi er ikke vant til å håndtere slike situasjoner. Men vi er i god dialog med Nav og andre for å få hjelp og kunne hjelpe dem som blir berørt. Nå må vi ta det formelle, så får vi se hvordan vi kan hjelpe til, sier Oskar Dag Sylte jr. Han ser for seg flere aktuelle løsninger, men at oppsigelser i stor grad vil skje etter ansinnitet.

– Det er med tungt hjerte vi nå er i prosess med de ansatte. Det er særlig salg, lager og distribusjon som blir berørt. Vi er lei oss for de konsekvensene dette vil ha for dem som rammes.

Ser framover

Sjøl om bedriften nå befinner seg i en veldig krevende situasjon, må vi framover, er familien enig om.

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk vil fortsatt produsere, distribuere og selge egne produkt og Solo-produkt. Sylte sine egne produkt har de seineste åra tatt markedsandeler. Dette gjør at de ser positivt på en videre vekst i salg av egne produkt i åra som kommer.

– Du kan si vi blir vår egen lykkes smed, vi kan rette alt fokus på vårt eget. Det blir som å starte på nytt. Men vi er robust. Teknisk sett er vi i eliteserien, vi har kanskje Norges beste brusportefølje. Hyggelig er det at den populære Ananasbrusen nå er distribuert og solgt i alle landets fylker. Vi har i de seineste åra også lansert en rekke nye produkt, blant annet økologisk brus og brus med eple og pæresmak. Vi vil jobbe hardt for at alle i hele Norge skal få tilgang til våre produkt, sier direktøren.

Nye produkt

– Jobben med å utvikle nye produkt vil bli intensivert i åra som kommer. Det samme vil salgs – og markedsarbeidet av egne produkt. Vi har foretatt investering i produksjonsanlegget på Årø som gjør oss godt rustet til videre vekst og til å møte markedets etterspørsel etter kvalitetsprodukter.

– Vi er i kjelleren der vi en gang startet. Vi skal bygge oss opp igjen. Vi har bærekraftige produkt, Vi har ikke gjeld som gjør at noen står og knakker på døra og sier at de skal ha penger i morgen, forsikrer senior.