Kommende torsdag skal kommunestyret i Nesset bestemme seg for hvordan innbyggerne i kommunen skal få komme til orde i det videre vegvalget i kommunereformen.

Alternativene

Tidligere har de besluttet å utrede to hovedalternativer: Enten å bli en del av en størst mulig romsdalskommune – eller å gå sammen med Sunndal. De har også bestemt seg for å være åpne for eventuelle grensejusteringer som måtte komme fram under prosessen.

Forhandlingsutvalget har deltatt i sonderingsmøter både med ROR og Sunndal. De har også hatt et avklaringsmøte med Rauma nå i januar. I tillegg til at det har vært gjennomført folkemøter og innbyggerundersøkelser med stor oppslutning.

Folkeavstemming

Nå skal de trolig gjennomføre en rådgivende folkeavstemming, selv om rådmann Liv Fleischer Husby stiller flere spørsmål ved dette. For eksempel kan en slik avstemmingsprosess sette ulike deler av kommunen opp mot hverandre, skriver rådmannen i sin innstilling til kommunestyret.

Likevel innstiller Fleischer Husby på at det gjennomføres en rådgivende folkeavstemming i forkant av det endelige vedtaket i kommunestyret.

Hva med Tingvoll?

Nå nylig ble Nesset kommune også invitert til en naboprat med Tingvoll, sammen med Sunndal. Tingvoll utreder tre forskjellige løsninger, der Nesset-Sunndal-Tingvoll er et av dem.

Sunndal kommunestyre vedtok tidligere denne uka å åpne opp for å ta Tingvoll med på videre forhandlinger. I utredningene fra Telemarksforskning scorer alternativet Nesset-Sunndal-Tingvoll høyere enn Nesset-Sunndal.

Rådmannen i Nesset anbefaler nå for kommunestyret å åpne for at forhandlingsutvalget kan gå videre med dette. Rådmannen skriver at hun ønsker «å få avklart gjennom forhandlinger med Sunndal og Tingvoll om deler av Tingvoll kan inngå i Sunndal-Nesset».

Ifølge de oppsatte planene, skal kommunereformen diskuteres i Nesset kommunestyret fra torsdag klokka 16.

Rådmann Fleischer Husby i Nesset innstiller på at det gjennomføres rådgivende folkeavstemming i forkant av det endelige vedtaket i kommunestyret. Foto: Kjell Langmyren