En rekke personer i romsdalsregionen har de siste dagene mottatt telefoner fra engelsktalende personer som sier de skal hjelpe til med oppdateringer og oppgraderinger av datamaskinene deres.

– Ikke følg instruksjonene

De forteller at det er funnet noen problemer med Microsoft eller Windows, eventuelt at du har virus på maskina, men at de skal hjelpe deg med dette.

Operasjonsleder for politiet i Nordmøre og Romsdal går nå ut og advarer:

– Ikke følg instruksjonene! skriver de på Twitter.

Ser ut som norsk oppringning

Også flere av Romsdals Budstikkes medarbeidere har fått slike telefoner de siste dagene. Tre av medarbeiderne fikk samme type oppringning bare i løpet av en times tid.

Likt for alle oppringninger, er at det ser ut som at de kommer fra norske abonnenter. Ved noen tilfeller indikerer nummeret at det er fra en fasttelefon, andre ganger at det ringes fra en norsk mobil.

Rein svindel

Politiet har nylig fått beskjed fra flere folk som har blitt oppringt, men understreker likevel at dette er et generelt råd.

– Vi er kjent med at folk til stadighet blir folk oppringt fra engelsktalende personer som sier de vil hjelpe deg med datamaskina, sier operasjonsleder Styrkar Gagnat til Rbnett.

– Det er et generelt viktig råd at du ikke følger det de ber deg om ved slike oppringninger. Dersom du skulle være uheldig å få virus på maskina di, så er det ingen som vil ringe deg fordi de har oppdaget dette i andre enden og dermed vil hjelpe til. Det er du selv som må ta kontakt i slike tilfeller, sier han.

– Er noen av dem som har vært i kontakt med dere blitt lurt?

– Nei, vi er ikke kjent med at noen har blitt lurt foreløpig.

– Ikke ring tilbake

Dersom du har ubesvarte anrop fra uregistrerte nummer, fraråder Gagnat deg å ringe tilbake.

– Spesielt gjelder dette ukjente nummer i utlandet – da er det ikke anbefalt å ringe tilbake. Det kan fort vise seg å bli kostbart.