Flombelysninga på Årølia kunstgressbane skrus på. 25 jenter i fra 13 til 16 år springer ut på banen for å varme opp.

–Det er bra det ikke har kommet snø ennå. Da måtte vi trent i Akerhallen, og der har vi ikke full bane, sier Morten Kristiansen (52), som er trener for MFKs jenter 16-lag.

– Lidenskap

Fredag møter MFKs J16-lag Stabæk i cupfinalen. Jentene er spente og gira. Det er Morten også. Han har vært trener for jentene de siste sesongene. Blant spillerne finner vi 180 centimeter høye Kaja Kristiansen (16), Mortens datter og midtstopper på laget.

– Jeg har spilt fotball siden jeg var 10 år. Jeg har trent håndball og allidrett også, men måtte ta et valg om hva jeg skulle satse på. Det ble fotball. Jeg trives best med det, sier Kaja.

Det er musikk i pappa Mortens ører.

– Fotball er min lidenskap, så det er spesielt artig at Kaja har prioritert det, sier Morten.

Vinner hodeduellene

Kaja startet i Rival. De siste fem sesongene har hun tatt på seg MFK-trøya. Hun har i flere år spilt på regionlag, bylag og kretslag. Denne sesongen spiller hun på MFKs damelag i 2. divisjon og hun går toppidrettslinja på Molde videregående skole. Til sammen blir det ni økter i uka, der fem er rene fotballtreninger.

– Ambisjonen er å bli så god som jeg kan bli. Jeg får ta det som det kommer, sier Kaja.

– Hva er dine styrker som midtstopper?

– Jeg har god fart og er flink til å få ballen oppover. Slår lange pasninger. Og jeg vinner de fleste hodeduellene. Jeg liker corner, da har jeg best sjanse til å score mål, smiler Kaja.

Fulgte etter

Pappa var trener på Rival under Kajas tid der. Da Kaja som 12- åring byttet til MFK, var Ole Erik Stavrum trener. Så tok Morten over.

– Du blir ikke kvitt han?

– Nei. Hehe. Men det går fint. Han kjenner meg bedre enn noen av de andre trenerne. Og vi skiller rollene. På trening er han ikke «pappa». Da roper jeg «Morten», sier Kaja.

– Ser opp til pappa

Kaja har vært med å komme langt i cupen før. Helt til kvarten. Men dette er hennes første finale. Det er det ikke for Morten. Om vi sender en langpasning tilbake til 1989 finner vi bodøværingen i full driv som midtbanespiller for MFK. Det var hans første sesong for de blåhvite. Cupfinalen mot Viking endte med tap.

– Det var den tida det ble spilt en ekstra cupfinale hvis det ble uavgjort, ikke ekstraomganger og straffekonk. Tilbakespill til keeper var også lov, ler Morten.

Første finale endte 2-2. I omkampen tapte MFK-gutta 2-1. Året etter ble det bronse i cupen. I 1993 rykka MFK ned, Morten sleit med akillesen og sluttet.

Han ble spillende trener for Åndalsnes, seinere for Træff. Og han var Erik Brakstads trenerassistent MFK i 2000-sesongen.

Kaja forteller at hun har hørt mye om pappas fotballkarriere.

– Jeg ser opp til pappa, sier hun.

Handler om vilje

Kaja tror cupfinalen fredag blir en tøff kamp for Molde-jentene.

– Det blir en opplevelse for livet. Vi har mange gode spillere med kvaliteter som utfyller hverandre. Det kommer til å handle om hvem som vil mest. Jeg tror vi har viljen som skal til, sier Kaja.

– Det blir nok en tett og jevn finale, men vi har en god sjanse til å vinne, sier Morten.

PS: NM-finalen i J16 mellom Molde og Stabæk vises direkte på nrk.no klokka 14 fredag. Kampen spilles i Telenor Arena.