JC Penney søker konkursbeskyttelse

Den store amerikanske varehuskjeden JC Penney søker konkursbeskyttelse som følge av koronaepidemien.

En stengt JC Penney-butikk i Roseville i Michigan. Foto: Paul Sancya / AP / NTB scanpix 

Utenriks

JC Penney, som har 850 butikker over hele USA og 90.000 ansatte, er den fjerde kjeden som søker konkursbeskyttelse den siste tiden. De andre er luksuskjeden Neiman Marcus, J. Crew og Stage Stores, og mange flere ventes å følge etter.

Det 118 år gamle firmaet opplyste fredag at de i første omgang stenger rundt 200 av sine butikker for godt mens de forsøker å håndtere en stor gjeld.

Mange analytikere tror ikke JC Penney overlever i en tid der stadig flere handler over internett. Kjeden retter seg mest mot middelklassen og lavinntektsgrupper, og de er de hardest rammede av koronakrisen.

De siste tallene viser at varehandel sank med 16,4 prosent fra mars til april da en stor del av USAs butikker stengte ned på grunn av viruset. Over det siste året er nedgangen på 21,6 prosent

På det meste hadde JC Penney over 1.600 butikker i USA med rundt 200.000 ansatte. Kjeden overlevde depresjonen i 30-årene, og butikkene ble ankerbutikker i de store kjøpesentrene som vokste fram etter krigen.

Men netthandel og framveksten av Amazon og trendy billigkjeder som H&M og Zara ble begynnelsen på slutten for ti år siden.

(©NTB)