Egypts ekspresident Mohamed Mursi kollapset under rettsmøte og døde

Egypts tidligere president Mohamed Mursi, som ble fengslet etter kuppet i 2013, er død etter å ha falt om under et rettsmøte mandag, melder egyptisk TV.

Mohamed Mursi fotografert i juni 2015. Han har på seg en rød drakt, som viser at han er blitt dømt til døden. Foto: Ahmed Omar / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Den 67 år gamle ekspresidenten besvimte under et rettsmøte og døde kort tid etterpå på et sykehus i Kairo, opplyser kilder i rettsvesenet og sikkerhetsapparatet.

– Han snakket foran dommerne i 20 minutter før han ble veldig oppjaget og besvimte. Han ble kjørt til sykehus i full fart der han senere døde, sier en rettskilde.

Mursi var Egypts første demokratisk valgte president. Han vant valget som ble holdt etter at landets mangeårige autoritære leder Hosni Mubarak ble avsatt og fengslet som følge av massedemonstrasjonene under den arabiske våren i 2011.

Mursi tilhørte Det muslimske brorskapet, som ble forbudt etter militærkuppet. Han rakk å være president i ett år før han ble styrtet.

Egypt ledes i dag av president Abdel Fattah al-Sisi, som sto bak kuppet, og som har sørget for at titusener av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er blitt satt bak lås og slå.

Mursi er tidligere dømt til døden, men dødsdommen ble opphevet i 2016. Han er også dømt til 20 års fengsel, men denne og flere andre dommer skulle nå revurderes.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var mandag en av de første som hyllet Mursi etter at han døde. I hyllesten omtaler han Mursi som «martyr».