Søreide kaller Israels voldsbruk uakseptabel

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) går hardt ut mot israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen. 

Over 50 palestinere ble drept da israelske skarpskyttere åpnet ild mot demonstranter på Gazastripen mandag. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Over 50 palestinere ble drept og 2.200 såret da israelske soldater langs grensa skjøt med skarpt mot palestinske demonstranter inne på grensa mandag.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begges sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Utenriksministeren frykter også økt ustabilitet i Midtøsten som følge av at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg er bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet. Vårt syn har blitt tydelig formidlet til amerikanske myndigheter, sier Søreide.

(©NTB)