Muligheten for utveksling av Frode Berg kan være tapt

Dersom spionsiktede Mikhail Botsjkarev løslates, er det en tapt mulighet for en utveksling med Frode Berg som sitter fengslet i Russland, mener Bergs advokat.

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Russeren ville ikke uttale seg til mediene mens han var i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix 

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Oslo tingrett besluttet å løslate ham fra varetekt etter fire uker. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix 

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev før kjennelsen om løslatelse under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix 

Innenriks

Arrestasjonen av Mikhail Botsjkarev (51) for fire uker siden er av den spionsiktede nordmannen Frode Bergs advokater blitt sett på som en mulighet for utveksling. Torsdag fastslo imidlertid Oslo tingrett at mistanken mot Botsjkarev ikke lenger holder til å varetektsfengsle ham i ytterligere to uker med brev- og besøkskontroll.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett, som vil behandle saken mandag. Siden løslatelsen har såkalt oppsettende virkning, må Botsjkarev sitte varetektsfengslet inntil anken er behandlet.

– Vil ikke utveksles

– Nå er ikke dette endelig avgjort. Men hvis han ikke blir sittende i Norge med en alvorlig spionsiktelse, vil det være en tapt mulighet for oss, fastslår Bergs advokat Brynjulf Risnes overfor Aftenposten.

Selv om Botsjkarev selv ikke kan bestemme om han skal være part i en eventuell utveksling, sier russerens advokat Hege Aakre til NTB at klienten ikke under noen omstendighet vil være med på en fangeutveksling mellom Norge og Russland.

– Han vil frikjennes fra beskyldningene og løslates på vanlig måte. Hvis han utveksles vil det være en antydning om noe annet, sier Aakre.

– Latterlig provokasjon

Samtidig kommer Botsjkarevs arbeidsgiver, det russiske føderasjonsrådet – overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, med fornyet kritikk av PST.

– Rettens konklusjon bekrefter fullt ut vår holdning om at arrestasjonen av Botsjkarev er en absolutt latterlig provokasjon, og det er ingen reelle grunner og følgelig ingen bevis for å anklage ham, skriver føderasjonsrådet i en uttalelse.

Botsjkarev har hele tiden fastholdt at han ikke gjorde noe galt da han tidligere i høst som offentlig tjenestemann, ansatt i den russiske nasjonalforsamlingen, deltok på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev. Selv har han omtalt siktelsen om spionasje som absurd.

Reagerte med lettelse

Oslo tingrett mener kravene til å mistenke russeren ikke lenger er til stede når PST etter fire ukers etterforskning fremdeles ikke har funnet håndfaste bevis for spionasje. 51-åringen reagerte med åpenbar lettelse da dommer Eirik Aas leste opp kjennelsen.

– Nå snakkes vi igjen på mandag før jeg reiser hjem, sa han til det tallrike pressekorpset som var til stede i retten.

Mens politiadvokat Kathrine Tonstad i PST fastslår overfor NTB at mistanken mot russeren ikke er endret og at det fremdeles er mye etterforskning som gjenstår, er advokat Hege Aakre klar på at rettens kjennelse viser hvor svak PSTs sak er.

Alternative løsninger

I forbindelse med ankebehandlingen må PST nå vurdere om det finnes alternative løsninger til varetekt, trolig om Botsjkarev kan løslates fra fengsel, men nektes å forlate Norge før alle spørsmål i etterforskningen er klarlagt. Ifølge forsvarer Aakre er det imidlertid ikke noe alternativ ettersom domstolen har slått fast at det ikke er skjellig grunn til å mistenke russeren.

– Nå er det slått fast at det ikke er noen skjellig grunn til å mistenke ham og da bør han få dra hjem. Det ligger i sakens natur, slik jeg ser det, sier Aakre til NTB.(©NTB)