133 naturskademeldinger etter årets første høststorm i vest

Vest politidistrikt har mottatt 133 meldinger om ulike naturskader siden onsdag kveld. Forsikringsselskapene tar fram kalkulatorene igjen.

  Foto: Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Innenriks

– Det har vært sterk vind i store deler av distriktet, og fra onsdag kveld klokka 18 har politiet mottatt totalt 133 meldinger om ulike naturskader. Det er ikke meldt om alvorlige personskader, rapporterer politiet i vest klokka 4 torsdag morgen.

Det har blåst full storm natta gjennom mens værsystemet beveger seg opp langs norskekysten. Et av de største problemene er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans. På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet var strømløse onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK, som jobbet på spreng med å få rettet opp feil på nettet. Klokka 4 var 8.700 av kundene deres fremdeles uten strøm.

Også på Østlandet kom det mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold og Akershus, og politiet sendte natt til torsdag ut oppfordring om å kjøre forsiktig i høstmørket og sjekk at alle lys på kjøretøyet er i orden. I løpet av natta ble flere av veiene ryddet og åpnet igjen, inkludert riksvei 15 mellom Otta og Lalm.

Ikke like mye

Da stormen Johanne raste over sør- og østlandsområdet fredag 10. august, gikk det hardt utover eiendommer.

– Vi ser nå at sluttsummen kom opp i rundt 100 millioner kroner for forsikringsselskapene samlet, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en epost til NTB.

Da var de berørte områdene tett befolket, og i hovedsak var det eiendom og boliger som fikk gjennomgå, i tillegg kom en god del biler og båter som fikk skader.

Ifølge Rysstad er det for tidlig å spå hva som vil være største skadekategori denne gangen, men geografisk sett bør skadeomfang bli mer begrenset enn sist.

– Men vi ser allerede nå at det vil bli mange skader både på hus, bil, båt og infrastruktur. I det minste dreier det seg om millioner av kroner, sier han.

Komplisert

All vinden vanskeliggjorde arbeidet ved flere redningsoperasjoner, blant annet da en båt sto i brann utenfor Askvoll i Sogn og Fjordane rundt midnatt og da en mann skulle reddes ned etter en skyteulykke i Telemark onsdag kveld.

På Nordvestlandet har det blåst godt gjennom natta. På Herøy i Møre og Romsdal måtte brannvesenet rykke ut etter midnatt for å sikre en innblåst dør på en restaurant i Fosnavåg og senere for å sikre utblåst vindu i Ålesund.