Mattilsynet advarer mot sjølplukkede blåskjell

Det har vært en kraftig oppblomstring av alger som produserer nervegift langs hele kysten fra Østfold til Møre og Romsdal. Det gjør at blåskjellene er giftige.

Blåskjell er som all annen sjømat aller best på smak og konsistens i den kalde årstiden. Men i det siste har det spredt seg en giftig alge, som kan lagres i skjellene.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NTB

– Folk må ikke spise egenplukkede blåskjell nå, sier seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet til NRK.

Torsdag ble folk langs vestkysten i Sverige advart mot å spise selvplukkede blåskjell. Bakgrunnen er kraftig oppblomstring av en alge som produserer nervegift.

– Man må være forsiktig, fordi denne giften kan oppsamles i blåskjell, sier marinbiolog Anna Dimming til Sveriges Radio.

Seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet advarer også nordmenn mot å spise blåskjell.

– I og med at det er mye av denne nervegiften i Sverige, og strømmene kan bevege seg i retning oss, så bør folk unngå å spise blåskjell fra kysten langs Hvaler og hele veien opp til i hvert fall Møre og Romsdal, sier hun til NRK.

Hvis man får i seg skjellene, vil man først oppleve prikking og nummenhet på tungen, leppene og fingre. Deretter vil man få problemer med å puste og svelge. Dette vil inntre innen en halvtime. Så kan man måtte få behov for respirasjonshjelp. Seniorinspektøren understreker at det ikke er mulig å se på blåskjellene om de er giftige, og det hjelper ikke å koke eller fryse dem. Blåskjell som kjøpes i butikk, er ikke farlige å spise.