Forsvarsministeren foreslår å kutte Heimevernet med 10.000 soldater. Samtidig skal Heimevernsdistrikt 11 legges ned med konsekvens at en hel landsdel for første gang i historien blir uten territoriell ledelse mellom Bergen og Trondheim. Samtidig skal Sjøheimevernet og Kystjegerkommandoen legges ned i sin helhet, med konsekvens at Forsvarets marine førstelinje fjernes langs hele vår 28000 kilometer lange kyst.

Neste trekk fra Forsvarsministeren er etablering av en Amerikansk base i Norge med 330 soldater fra Marine Corps. Konsekvensen av dette er ny basepolitikk for Norge. Det er forståelig at Forsvarsministeren ser seg tjent med en fast tilstedeværelse av soldater fra USA. Hun tror vel at dette skal sikre deres bistand om vi måtte ha behov for det, og hun sier klart at denne etableringen vil styrke Norges forsvarsevne.

Men skjer denne etableringen fordi Forsvarsministeren har vært i tvil om NATO vil innfri sine forpliktelser?

Og hva med forsvarsevnen til 10.000 Heimevernsoldater, Heimevernsdistrikt 11, Sjøheimevernet og Kystjegerkommandoen? Er den så dårlig at Forsvarsministeren mer enn gjerne veksler dem inn i bytte med 330 amerikanske soldater?

Eller er kuttene og nedleggelsene nødvendige av økonomiske grunner? At forsvarsevnen vår må svekkes ved å fjerne disse soldatene og avdelingene, for å få økonomisk grunnlag for å investere i materiell som gir bedre effekt. Men som fjerner soldater på bakken.

Det koster 7000 kroner årlig å øve en Heimevernsoldat i en uke. Kutt av 10000 Heimevernsoldater sparer dermed 70 millioner årlig. Så kan man legge til 30 millioner i sparing ved nedleggelse av HV 11, Sjøheimevernet og Kystjegerne.

Mitt råd til Forsvarsministeren er å trekke forslagene på kutt og nedleggelser i sin helhet.Skal du spare finner du nødvendig potensiale i det som omtales som ikke å være Forsvarets spisse ende. Forsvarsbygg har nærmere 1600 ansatte, Forsvarets forskningsinstitutt har i overkant 700 ansatte.  Den nye avdelingen Forsvarsmateriell med ansatte i samme størrelse, Forsvarets logistikkorganisasjon med flere hundre ansatte. Totalt er det 17.000 ansatte i Forsvaret, hvorav en maksimalt tredel militære.

Her finner du sikkert 100 ansatte med 1 million i lønn. Og så bytter du tilbake de 10.000 Heimevernsoldatene, unngår nedleggelse av HV 11, Sjøheimevernet og Kystjegerkommandoen. Og vi beholder vår forsvarsevne med egne mannskaper!!

Det er jo et tankekors at av fjorårets forsvarsbudsjett ble i underkant av 17 milliarder tildelt Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet i sum total.

Resten ble tildelt de sivile avdelingene angitt over pluss mer, det meste direkte underlagt Forsvarsministeren.

Ulf T Kolstad, Oberstløytnant (P)

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook