Leser av protokoll fra fylkestinget i MR at representanten Steinar Reiten i spørsmål til fylkesordføreren påstår at regionrådene for Nordmøre og Sunnmøre tiltar seg en rolle eller funksjon som utfordrer fylkeskommunen når vi initierer en egen prosess i forbindelse med regionreformen.

Sunnmøre regionråd får selvsagt svare for seg, men som ORKide-leder ønsker jeg å svare på kritikken. Først ved å vise til vårt vedtektsbestemte formål som sier at «Nordmøre Regionråd skal gjennom samhandling bidra til positiv utvikling på Nordmøre og i medlemskommunene. Regionrådet skal være en aktiv pådriver og arbeide strategisk med samfunnsutvikling i regionen; med vekt på nærings- og kompetanseutvikling, regionale rammevilkår og samferdsel.»

Det bør derfor ikke være vanskelig for Steinar Reiten eller andre å forstå at å få belyst regionreformens betydning for Nordmøre faller godt innenfor formålet i våre vedtekter. At fylkestinget eller fylkesutvalgets rolle i reformen  på noen måte kan eller skal stå i veien for at regionråda tar tak i denne viktige saken er også uforståelig.

Regionråda er som alle vet ikke lovfesta som et eget forvaltningsnivå, men ikke desto mindre ser vi at andre myndigheter og samfunnsaktører svært ofte går regionråds-veien når prosesser igangsettes. Det bør være nok å nevne helseforetak og politiet som i aktuelle saker tar initiativ til medvirkning og dialog med ORKide.

Det er rett og slett ofte forventet at kommunene på Nordmøre er koordinert gjennom regionrådet. Regionreformen er definitivt en stor og viktig omstillingsprosess initiert av regjeringen med støtte fra bla Steinar Reiten sitt parti KRF. Og når fylkestinget i Møre og Romsdal med stort flertall starter sin reformprosess med å legge til grunn at fylket skal bestå som egen regionenhet i framtida burde det rett og slett bli sett på som en styrke at regionråda på Sunnmøre og Nordmøre ser på denne reformen med egne øyne og uten å forhåndskonkludere. ORKide vil derfor på kollegiemøtet 22 og 23 juni avgjøre om vi skal igangsette felles reformprosess for Nordmøre.

Ola Rognskog, Regionrådsleder ORKide

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook