LEDER TORSDAG 6. JUNI

Grønn revolusjon

«En stor grønn bevegelse som kan flytte på betydelige velgermasser. »

VOKSER: Miljøpartiet De Grønne opplever i likhet med sine søskenpartier i Europa større oppslutning. Her fra partiets landsmøtet i mai.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

En stor grønn bevegelse som kan flytte på betydelige velgermasser.

Leder

Miljøpartiet de Grønne har nå vokst seg større enn Fremskrittspartiet, hvis vi skal tro en fersk meningsmåling fra Norstat, på oppdrag for NRK og Aftenposten.

Frp har i målingen mistet posisjonen som Kommune-Norges fjerde største parti. I stedet er det MDG som fosser fram. 2,8 prosentpoeng siden forrige måling.

Nedturen er stor. Fremskrittspartiet ble ved stortingsvalget 2005 landets nest største parti og størst på borgerlig side, med 22,1 prosents oppslutning og 38 mandat.

I 2009 var Frp landets største parti på målingene. I fjor ble Fremskrittspartiet forbigått av Senterpartiet.

Det er neppe velgerflukt fra Frp til MDG som er årsaka. I stedet sliter Siv Jensen & Co med brysomme bompengelister og indre opprør. Som regjeringsparti er slitasjen betydelig for Frp.

Samtidig som vi spesielt i Europa ser et større engasjement for miljøsaker og klimautfordringer.

For den grønne bølgen i politikken er på ingen måte et norsk fenomen. Seinest under EU-valget tidligere i mai fikk vi beviset for at det nå er en stor grønn bevegelse som kan flytte på betydelige velgermasser.

Helt siden Die Grüne i daværende Vest-Tyskland kom inn i Forbundsdagen i 1983, har den grønne bevegelsen vært en betydelig politisk faktor i sentrum av Europa.

Men det er først i nyere tid at vi har sett det samme i Norge, sjøl om MDG ble stiftet så langt tilbake som i 1988.

Det er også verdt å merke seg at i EU-valget var det først og fremst hos de yngste velgerne at de grønne partiene fikk stor oppslutning.

Hadde de unge fått velge ville vi sett en grønn revolusjon i vesteuropeiske land. Både i Frankrike og Tyskland er MDGs søskenparti blitt de største hos de unge.

Det blir spennende å se hvilken oppslutning MDG kan få i kommuner og fylker etter valget i høst. Og hvem de vil samarbeide med. Ser vi til andre land, er det ulike koalisjoner de grønne partiene blir en del av.