LEDER ONSDAG 5. JUNI

Ukjent pengestøtte gir krevende start

«Norsk idrett er en dugnadsorganisasjon der toppene skal huske på at man bruker fellesskapets penger.»

Fikk hjelp: Idrettspresident Berit Kjøll fikk støtte av håndballforbundet i valgkampen. Bindingen mellom den nyvalgte presidenten og et stort særforbund er vanskelig.  Foto: Scanpix

Norsk idrett er en dugnadsorganisasjon der toppene skal huske på at man bruker fellesskapets penger

Leder

For vel en uke siden ble Berit Kjøll valgt til ny idrettspresident. I forkant av idrettstinget hadde det vært en aktiv valgkamp med tre aktører. Kjøll vant over valgkomiteens kandidat Sven Mollekleiv og sittende idrettspresident Tom Tvedt.

Etter flere år med avsløringer av pengebruk knyttet til reiser, middager og konsulenter var det mange som håpet at presidentvalget skulle markere et skifte i Norges idrettsforbund (NIF). Åpenhet er et viktig stikkord når tillit skal gjenopprettes.

I dagene etter valget har det kommet fram at Berit Kjøll har hatt støtte fra noen av de mektigste aktørene i kommunikasjonsbransjen.

Det er ikke så overraskende ettersom hun har lang fartstid som næringslivsleder og et stort nettverk. Det som likevel er overraskende er at hun i valgkampinnspurten skal ha mottatt pengestøtte fra et av de største særforbundene.

Norges Håndballforbund bekrefter at de betalte en regning på 85 000 kroner for at Kjøll skulle få kommunikasjonshjelp av selskapet Zynk.

Det er foreløpig uklart hva slags jobb selskapet har gjort for den nyvalgte idrettspresidenten.

Opprydningen på toppen av norsk idrett har vært nødvendig. Pengestøtten fra håndballforbundet er problematisk av flere årsaker. For det første var ikke dette kjent da delegatene ved idrettsstinget stemte over hvem de ønsket som president.

Åpenhet om pengebruk og konsulenter har vært et viktig tema i idretten de siste åra. Derfor er pengestøtten en viktig opplysning. Det er også uklart hva slags prosess det har vært i Håndballforbundet før støtten ble gitt.

Norsk idrett er en dugnadsorganisasjon der toppene skal huske på at man bruker fellesskapets penger. Dette var kjernen i kritikken mot Tom Tvedt i hans tid som president, og dette er også det som nå møter Berit Kjøll.

For dem som jobber frivillig i norsk idrett er ikke 85 000 kroner et ubetydelig beløp. Håndballpresident Kåre Geir Lio avviser kritikken, og understreker at det nå er åpenhet om støtten.

Før idrettstinget var ikke denne bindingen kjent. Der ligger problemet.