LEDER TIRSDAG 30. APRIL

Krevende tid etter skandaleåret

nok er nok: Siv Jensen leder et parti som fortsatt sitter med regjeringsmakt, men som har opplevd skandale etter skandale siste året. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix  Foto: Berg-Rusten, Ole

Aldri har partiet hatt så mange negative hendelser på så kort tid.

Leder

Til helga samles Fremskrittspartiet til landsmøte på Gardermoen. Et parti som ifølge NTB har lagt bak seg et år karakterisert med «annus horribilis» – på godt norsk et fryktelig år. Og leser vi et utvalg overskrifter om Frp i samme periode, er det ikke vanskelig å være enig:

Januar 2018: Stortingspolitiker Ulf Leirstein skal ha sendt mailer med pornografisk materiale til unge gutter i partiet noen år tidligere. Melder seg ut av partiet i april 2019.

Mars 2018: Sylvi Listhaug går av som justisminister etter bare to måneder. Et Facebook-innlegg der Listhaug anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet, skapte storm og massiv kritikk.

August 2018: Fiskeriminister og nestleder Per Sandberg må gå, etter at det ble kjent at han hadde vært på ferie i Iran med sin norsk-iranske kjæreste. Uten å varsle og med tjenestemobilen på turen.

Oktober 2018: Leder for Oslo Frp og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari skal ha levert fiktive og udokumenterte reiseregninger. Blir siktet for grovt bedrageri.

Desember 2018- mars 2019: En rekke hendelser ved justisminister Tor Mikkel Waras bolig i Oslo etter teaterforestillingen «Ways of Seeing». I mars siktes Waras samboer for å ha diktet opp en straffbar handling. Wara går av som justisminister.

Frp har hatt sin andel av skandaler i og utenfor politikken, men aldri har partiet hatt så mange negative hendelser på så kort tid. – Nå er det nok, og vi forventer at tillitsvalgte i partiet greier å oppføre seg både i partisammenheng og i fritiden, sa partileder Siv Jensen da landsstyret i mars vedtok nye etiske retningslinjer.

Partilederen samler et såret parti på Gardermoen til helga. Men også et Frp som har hatt regjeringsmakt sammenhengende siden høsten 2013. Det spådde ingen den gang og er en triumf for et parti mange da mente var styringsudyktige.

Men det blir krevende for landsmøtet å finne svaret på hvordan Fremskrittspartiet skal reise seg og stige mot gamle høgder.