LEDER MANDAG 3. DESEMBER

Enda en kamp om fødeavdelingen?

«Magnussen-modellen er under evaluering. Det er på tide.»

DIREKTØR I MINUS: Espen Remme har fått god erfaring med å ikke levere på budsjett. Det er på tide å se på finansieringsmodellen.   Foto: Marit Heiene

Leder

Romsdals Budstikke retter

I denne lederartikkelen skriver vi at Espen Remme, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal (HMR), tidligere var assisterende direktør  i HMR. Det stemmer ikke. Det korrekte er at Remme var strategi- og utviklingssjef frem til han ble administrerende direktør i 2015.

Helseforetakets kommunikasjonssjef Trine Kvalheim påpeker også at sammenslåing av fødetilbud i Kristiansund og Molde heller ikke er en sak som var ny i høst, slik det gis inntrykk av i lederen.

– I utviklingsplanen som var på høring i fjor høst og vedtatt i februar 2018, står det at prosessen med sammenslåingen skal være i gang i 2019. Saken har altså ikke kommet opp i høst, skriver hun.

- - -

Når det nye sjukehuset på Hjelset står ferdig, får Nordmøre og Romsdal felles fødeavdeling. Det har vært en kamp gjennom hele sjukehusstriden, men slik blir det når sjukehusene slås sammen. Planen har vært at avdelingene i Molde og Kristiansund skulle bestå fram til innvielsen av nysjukehuset, men nå blir fødeavdelingene nok en gang tema. Direktør Espen Remme gikk denne uke ut i saksframlegget til neste styremøte og sa at det kan bli aktuelt å slå fødeavdelingene sammen for å spare penger allerede før det nye sjukehuset er på plass.

Siden Remme begynte som administrerende direktør i 2015, har helseforetaket gått i konstant minus i forhold til budsjettet. 110,5 millioner i 2015, 81,8 millioner i 2018, 112 i 2017, og nå styrer de mot en smell på 89 millioner kroner. Det var bare marginalt bedre da han var assisterende direktør under Astrid Eidsvik. Både i 2013 og 2014 havnet de mellom 90 og 100 millioner kroner i negative avvik.

Derfor er det ikke rart at mange opplever at helseforetaket handler mer om økonomi enn om helse. Det har vært et ensidig fokus på hvordan man skal kunne kutte i tilbud og lage lengre reiseveg for den som skal ha hjelp av helsevesenet. I Møre og Romsdal sliter vi med gamle sjukehusbygg i alle byene, og da blir det dyrt å drive her i forhold til steder med nyere og mer funksjonelle sjukehus. Nå er den såkalte Magnussen-modellen under evaluering, og det er på tide. Den ble innført i 2012, og hensikten med den nye modellen for inntektsfinansiering var å skape likeverdig tilbud av helsetjenester for befolkningen i Midt-Norge.

Seks-sju år seinere kan vi kjenne etter om vi 265.000 som bor i Møre og Romsdal mener vi har samme tilbud som de har i Trondheimsområdet. Vi er vel ikke helt der, sjøl om 6200 ansatte i helseforetaket hver dag gjør det de kan for helsetilbudet vårt. Nå er et nytt sjukehus under bygging, og mye skal forberedes. Å begynne med en ny strid om sammenslåing av fødeavdelingene nå, er ikke det man trenger oppe i forberedelsene av det nye sjukehuset.