LEDER TORSDAG 1. NOVEMBER

Avstemningsmetode kan avgjøre for KrF

Satser høgt: Partileder Knut Arild Hareide har varslet sin avgang hvis partiet går i regjering med Fremskrittspartiet.   Foto: Hagen, Fredrik

Det er en ny tid når folk følger live-tv-sendinger fra KrFs fylkesårsmøter.

Leder

Fylkesårsmøter i Kristelig Folkeparti har ikke akkurat vært omfattet av den store interessen de siste åra. Partiet har vaket rundt sperregrensa på 4 prosent, og til og med lokalavisene har ofte droppet å dekke disse møtene. De siste ukene har situasjonen vært snudd på hodet. Nå sitter folk over hele landet og følger direktesendinger på TV fra årsmøter i fylker man kanskje aldri har satt sine bein i – og i et politisk parti de kanskje aldri har hatt planer om å stemme på.Det i seg sjøl er positivt. For sjøl om det er i regjering og storting de store avgjørelsene tas, er det i grunnfjellet i partiene at retningen ofte blir lagt. Så tar de med seg tankegodset til landsmøtet som er et politisk partis øverste organ. Derfor er det viktig hva som skjer på Vestheim ungdomssenter. Hva lokale politikere tar med seg fra møtet på Vestnes, kan i ytterste konsekvens avgjøre hvem som skal være statsminister i Norge.

Nå går KrF til landsmøtet med en splittet forsamling på 190 delegater. Noen vil i regjering med Ap og Sp, noen vil i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mens andre vil at partiet skal stå der de gjør i dag: i opposisjon, men uten ønske om å felle den blå regjeringen.

Selve landsmøtet er på fredag, men mye kan være avgjort allerede torsdag. Avstemningsmetoden kan nemlig bli avgjørende. Her er det noen hovedspørsmål: Skal avstemningen være åpen eller skriftlig? Skal det stemmes først om regjering eller ikke – eller skal det stemmes mellom det røde, det blå og det gulblå alternativet og la de to alternativene som får mest stemmer gå videre?

Partileder Hareide håper skriftlig avstemning gjør det lettere for delegater å snu fra blått til rødt. Åpent valg vil synliggjøre dem som eventuelt velger å presse fram et regjeringsskifte. Og de som ikke vil i regjering vil være tjent med å være likestilt som valgalternativ på linje med hver av de to andre alternativene. Mulighetene er mange – deltakerne vil ha den avstemningsmetoden som gagner dem. Fredag vil vi vite mer om hvem som skal styre butikken fram mot stortingsvalget om nesten tre år.