LEDER MANDAG 1. OKTOBER

Regjeringsskifte eller Hareides KrF-exit?

AP-FLØRT: Knut Arild Hareide åpner for å felle Solberg-regjeringen for å bli med i et nytt regjeringsalternativ sammen med Jonas Gahr Støre.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Har Knut Arild Hareide undervurdert motstanden blant KrF-velgerne?

Leder

For ett år siden gikk Knut Arild Hareide og KrF til valg som garantist for en borgerlig regjering. De valgte å stå utenfor et regjeringssamarbeid på grunn av Frp, men har likevel samarbeidet med Erna Solbergs regjering og sikret seg gjennomslag for en del av KrFs politikk.

Derfor er det ikke rart at det murres i egne rekker etter at Hareide i forrige uke åpnet for en regjeringsinvitt til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

KrF er et sentrumsparti som ser sperregrensen på 4 prosent i hvitøyet på hver eneste politiske meningsmåling. Det er forståelig at man vil prøve drastiske grep for å øke oppslutningen og sikre seg politisk innflytelse, men så langt ser flørten med Arbeiderpartiet ut til å utvikle seg til et pinlig feilgrep. Det rareste er at det gjøres med åpne øyne.

Vi tar for gitt at Hareide visste at begge hans nestledere var uenige med ham, og vi regner med at Hareide visste at et flertall av hans egne velgere ville være uenige med ham. Men har han undervurdert hvor massiv denne uenigheten er?

Den første meningsmålingen etter Hareides kuvending viser at 86,7 prosent av KrF-velgerne mener partiet hører heime på høyresiden, mens 13,3 prosent støtter Hareide. Det er alvorlig motstand. Han har heller ikke flertall i stortingsgruppa.

Nå kalles det inn til ekstraordinære møter i lokallag og fylkeslag for å se hvem som skal stemme over et slikt forslag på landsmøtet. NRK har spurt 15 av 16 fylkeslagsledere hva de mener, og så langt er bare tre av dem enige i venstredreiningen.

Dreiningen går imidlertid ikke så langt til Venstre at KrF vil ha med SV. Hareide er opptatt av sentrumsalternativet, og der hører SV i likhet med Frp ikke heime i Hareides politiske norgesbilde.

Men en Ap/Sp/KrF-regjering er avhengig av SV for å kunne få gjennom sine forslag. SV på sin side er åpen for å forhandle med KrF. De har begge som hovedmål å holde Frp unna politisk makt.

Det blir uansett en spennende politisk høst. Hvis Hareide får partiet med seg over til venstre, vil vi kunne få regjeringsskifte når statsbudsjettet legges fram. Regjeringen vil neppe gå av frivillig. Den vil vente på at Knut Arild Hareide eventuelt stemmer for å felle dagens regjering.