Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) dro på ferietur sammen med sin nye kjæreste til Iran. Det har skapt bølger i det politiske miljøet de siste dagene. Tirsdag bekreftet Sandberg at han og den norsk-iranske kvinnen Bahareh Letnes var blitt kjærester. De skulle egentlig til Tyrkia, men ferieplanene ble endret. De dro heller til Iran, landet Letnes flyktet fra for 12 år siden. Dette i seg sjøl er overraskende nok, med tanke på at Per Sandberg i 2015 frontet innstramminger i flyktningepolitikken. Dette innebar blant annet at flyktninger uten norsk pass i praksis ikke kunne reise hjem på ferie til landet de flyktet fra.

Men ferieturen og kjæresteforholdet har en del andre komplikasjoner. Noen stiller spørsmål ved at fiskeriministeren er kjæreste med en som driver et sjømat-selskap. Men mest alvorlig er det at statsråden ikke vet at han er statsråd hele tida. Han er statsråd også når han drar på ferie, og en statsråd skal varsle Statsministerens kontor om hvor han er om han reiser utenlands. Der trodde de at han var i Tyrkia.

Det stiller seg annerledes å reise på ferie til et regime som det iranske enn om han drar til en «vanlig» ferieland. Sandbergs partikollega Mazyar Keshvari omtaler Iran som et terrorregime, mens Sandberg omtaler det som et «attraktivt feriemål».

Norge har de siste åra prøvd å normalisere forholdet til Iran gjennom flere politiske møter. Samtidig har Norges Nato-allierte USA raslet med våpnene og bedt den iranske presidenten passe seg. Noen mener at landet fort kan bli et mål for USAs luftangrep etter at det ble ny usikkerhet om Irans atomprogram.

Framtredende norske politikere legger igjen tjenestetelefonen når de reiser til land de vet driver med elektronisk avlytting. Sandberg gjorde det ikke, og derfor tok Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mobilen hans for rutinemessige undersøkelser da han kom hjem.

Kjærlighet gjør blind, heter det. Vi regner likevel med at den nyforelska statsråden har fått øynene opp for at det er noen regler som må følges for den som sitter i regjering.