Onsdag skrev Kommunal Rapport om en undersøkelse om ungdom og cannabisbruk. Den viste at Vestnes var på 6. plass i landet. 4,2 prosent av ungdomsskoleelevene sa at de hadde brukt cannabis. Landssnittet var på 2,6 prosent. Dette er ikke den 10 på topp-lista kommunene ønsker å være på.

Misbruk av cannabis er ulovlig i Norge, men vi ser at stadig flere land legaliserer det. Uruguay og Canada var først ute, og vi ser at en rekke amerikanske stater har fulgt etter. I disse landene har cannabis vært vesentlig mer vanlig enn i Norge, og politiet har lenge sett mellom fingrene på bruken.

Mange ønsker også å legalisere dette i Norge, og de lærde strides om hva som er lurt å gjøre. Hovedargumentet for å legalisere er å begrense kriminaliteten. I dag tjener organiserte kriminelle miljø gode penger på hasjsalg. En legalisering og kontrollerte utsalgssteder vil ramme de kriminelle miljøene hardt.

Folkehelseinstituttet og andre helseorganisasjoner er skeptiske. Cannabis er avhengighetsskapende, og mange frykter at Norge, som i internasjonal målestokk har svært lav bruk av cannabis, vil få en økning i lunge-, hjerte- og karsjukdommer, samt at vi vil se flere som rammes av angst, depresjon og psykoselidelser. Mange frykter også at cannabis er porten inn til sterkere stoffer. Også om dette er det ulike meninger blant ekspertene.

På steder der bruken allerede var høg, har legaliseringen foreløpig ikke ført til ytterligere økning. Spørsmålet er om det øker i Norge hvis stoffet blir lovlig. Det er naivt å tro at ikke cannabisbruken blir mer utbredt dersom du får kjøpt stoffet lovlig og at det blir sosialt akseptert på lik linje med alkohol. Men vil flere ruse seg? Eller flyttes rusbruken fra alkohol til cannabis?

Vi må uansett ha som mål å begrense rusbruken i Norge. Derfor bør vi gjennom en grundig evaluering av hva som skjer i andre land før man eventuelt tar skrittet og legaliserer her i landet. Det er i alle fall ingen grunn for Norge til å lede an i en slik utvikling i Europa.