For hver dag som går uten at det kommer væromslag som gir jevn tilførsel av regn, nærmer det seg situasjonen som kan beskrives med krise for landbruksnæringen. Fra store deler av landet kommer meldinger om at avlingene i år vil bli radikalt mye mindre enn bøndene har vært vant til. Årsaka er at landbruket opplever den verste tørkesommeren på 71 år! Logikken er enkel å forstå: Mindre regn betyr mindre gras, mindre gras betyr mindre avlinger. Og mindre avlinger betyr mindre inntekter for bøndene. Svikt i avlingene vil også merkes for oss forbrukere i form av at prisene på norske grønnsaker, poteter og landbruksprodukt med stor sannsynlighet blir høyere enn vi har vært vant til. Vi har sett det med jordbærprisene. Andre produkt vil følge etter.

Mandag 23. juli har landbruks- og matminister Jon Georg Dale avtalt å møte bøndene for å snakke om den unormalt langvarige tørken. Hittil i sommer har bondeorganisasjonene valgt ei mjuk linje ved å oppfordre folk som har eng der graset kan høstes, om å ta kontakt med bønder som trenger fôr. Hadde det vært mulig å holde dyr lengre på utmarksbeite og fjellbeite, kunne det hjulpet litt, men over store deler av landet er det like knusktørt i fjellet som på dyrka mark. Vi forventer derfor at samtalen mellom landbruksminister Dale og bøndene raskt vil dreie seg om at bøndene trenger ekstra tiltak fra statens side for å komme gjennom 2018 så godt det lar seg gjøre. På toppen merker bøndene også at drivstoffprisene har steget kraftig de to siste åra. Landbruksministeren har åpnet for at det kan være aktuelt å se på deler av jordbruksavtalen på nytt. Det viser at Dale ser at 2018 gir bøndene helt spesielle utfordringer.

Hvilke tiltak staten kan bidra med, er usikkert. Kanskje må staten ta regninga for å transportere fôr over lange strekninger? Ekstra tilskudd for kjøp av kraftfôr er et annet virkemiddel. Storstilt nedslakting av husdyr vil minske presset på fôrsituasjonen, men er lite smart fordi det tar tre-fire år for bonden å bygge opp husdyrbestanden igjen. Ekstremsituasjonen jordbruket opplever, angår ikke bare bøndene. Krisa kommer til å merkes for oss alle på en eller annen måte.