Fremskrittspartiets Jon Helgheim mener biologiske forskjeller gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. I et innlegg på Facebook tar Frp-politikeren til ordre for å slutte med all kjønnskvotering, og viser blant annet til en kommentar om at kvinner har høgere sjukefravær og ønsker mer deltid i arbeidslivet.

Helgheim, som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, skriver blant annet: – Dette viser jo at kjønnskvotering, fedrekvoter og andre tåpelige påfunn er meningsløst. Det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn, skriver Helgheim.

Velger vi å tolke Helgheim i beste mening, mener han at kvinner skal ha rett til å bruke mer tid på familie og barn. Det er også et biologisk faktum at kvinner – ikke menn – kan føde barn.

Men Helgheims konklusjon er både tøysete og lite klok. Norge trenger et likestilt arbeidsmarked og et likestilt familieliv. Vi trenger at både kvinner og menn deltar for fullt i arbeidslivet, og vi trenger at begge kjønn tar et likt ansvar for våre barn. Som vi skrev på lederplass i går, utfordringen i framtida er at vi opprettholder yrkesdeltakelse og folketall.

Kjønnskvotering har vært et viktig virkemiddel for at kvinner har fått lik mulighet som menn, i et arbeidsmarked som for 40 år siden favoriserte menn nær sagt overalt. Fortsatt er det ulikheter og mange områder hvor likestillingen ikke har nådd fram – men utviklingen forteller oss at det går rette vegen. Stadig flere kvinner jobber heltid, og at andelen kvinner som jobber deltid, er lavere enn noensinne.

Kjønnskvotering og fedrepermisjon er gode eksempler på virkemidler som har fremmet likestilling og bedre muligheter for alle til å delta i arbeidsmarkedet. Stortingsrepresentant Helgheim bør også notere seg at det i fjor ble åpnet for å kjønnskvotere menn inn på en rekke viktige studier i Norge, siden snart 80 prosent av studentene er kvinner. Men ingen har hevdet at det er biologiske forskjeller som har skylda for at jentene er i flertall.