10. mai starter Bygdepride i Ørsta og Volda – til glede og nysgjerrighet for mange – og til forargelse for noen. Pride-arrangementene har tidligere stort sett vært i storbyene, men nå skal noen ildsjeler prøve seg med en mindre variant i Ørsta og Volda. Vi synes det er beundringsverdig at de vil lage en slik markering på steder der det kanskje er mye vanskeligere å stå fram enn i en storby. – Ingen skal lenger måtte flykte fra Ørsta/Volda fordi de er den de er, sier arrangørene. For slik har det vært lenge – ikke bare på Søre Sunnmøre, men helt sikkert mange steder også i Romsdal.

I Oslo Pride deltok 40.000 mennesker i fjor. 200.000 fulgte paraden fra tilskuerplass. Oslo Pride er det største gatearrangementet etter 17. mai, og det ventes mye folk også når årets parade går i slutten av juni. I Ørsta og Volda ventes mellom 300 og 500 mennesker, og kulturminister Trine Skei Grande har også meldt sin ankomst.

Ikke alle er like glade for disse arrangementene. I Ørsta og Volda markerte den evangeliske menigheten Nytt Livs senter sin motstand mot arrangementet ved at 30 personer i helga bar bannere gjennom gatene under Jesusmarsjen. Deltakerne presiserer at de ikke har noe mot homofile personer, men de mener samfunnet i Norge er på «gal veg». Det har de full rett til å mene og de har samme rett til å demonstrere for sin overbevisning som alle andre.

Molde på skeiva, som er det lokale laget i Molde for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, har ikke hatt behov for noen store parader gjennom Moldes gater. De har likevel vært til stor støtte for sine medlemmer og gjør en viktig jobb mot intoleranse. Menigheten i Ørsta har ymtet frampå om en demonstrasjon også i Molde, og det har de sjølsagt anledning til. Mens marsjen i Ørsta og Volda besto av eldre mennesker, vil de unge prege Bygdepride. Pastor Hans Reite mener «de unge ikke forstår hva som er rett» og at «de burde høre på oss som er de grå hår». Vi er rimelig sikre på at det er mer toleranse også bak «de grå hår» enn det Hans Reite synes å tro.