LEDER TORSDAG 12. APRIL

Si nei til rasisme!

UT MED RASISMEN: Manchester United-spiller Paul Pogba holder oppe et «Gi rasisme rød kort»-kort på Ullevaal stadion i fjor. IPTC-informasjon: Tittel: Vålerenga-Manchester United (0–3) Bildetekst: Oslo 20170730. Paul Pogba holder oppe et «Gi rasisme rød kort»-kort før treningskampen i fotball mellom Vålerenga og Manchester United på Ullevaal stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Kreditert: NTB scanpix Original overføringsreferanse: VEG-2017-07-30-001 Land/primærnavn på lokasjon: Norge By: Oslo Byline:  Foto: NTB scanpix

Vi må bekjempe nazismen og rasismen fortsatt.

Leder

9. april 1940 er et dyster dato i norsk historie. Nazistenes umenneskelige ideologi og brutale framferd skulle preger oss og resten av verden de neste fem åra. – Aldri mer, var budskapet da freden kom 8. mai 1945. Nazismens ondskap skulle kastes på historiens skraphaug og aldri mer vise sitt stygge ansikt igjen.

Slik ble det ikke. Mange ble ikke frigjort i 1945. Mange mennesker måtte i flere ti år etter krigsoppgjøret leve med rasisme og urett, ja helt fram til i dag. Sjøl i land som er og var våre nærmeste allierte var rasismen institusjonalisert og en del av hverdagslivet. Segregeringa i USAs sørstater og apartheidregimet i Sør-Afrika er to åpenbare eksempler.

I forrige uke ble det feige drapet på Martin Luther King markert over hele verden. Da han døde i 1968 var rasemotsetningene og borgerrettighetskampene på sitt mest intense. Hvor står vi så i dag? 50 år etter at King døde og verden sørget over en modig og visjonær mann som hadde stått opp mot uretten.

Dessverre er motsetninger og sosial urettferdighet fortsatt en del av hverdagen i USA (og mange andre land i verden). Den institusjonaliserte rasismen er borte, men den skjulte segregeringa er fortsatt sterk.

Norge ga Martin Luther King Nobels fredspris i 1964. Men sjøl om vi liker å se oss sjøl som et likestilt land – med like muligheter og rettigheter for alle uansett etnisitet, hudfarge, kjønn og legning – vet vi at det ikke alltid stemmer.

9. april 2018 blir tre personer er anmeldt etter at de skal ha hengt opp flagg og bannere med hakekors og nazisymboler i Kristiansand. Også i Oslo ble det hengt opp bannere. Flere steder spres det flygeblader med nazipropaganda. Tidligere har nazister marsjert i flere norske byer.

Sjøl om gruppa av høgreekstreme er liten i Norge, har den større oppslutning enn på lenge. I flere europeiske land har partier med klare nazistiske trekk fått makt og innflytelse. Vi må bekjempe nazismen og rasismen fortsatt. I hverdagslivet, på fotballtribunene og i sosiale medier. Rasismen og nazismen er livsfarlig og hører heime på ideologienes søppeldynge!