Fra 1. januar 2020 blir det nye kommunegrenser. Vi har flere slike endringer i området vårt, og noen er allerede klarlagt. Eide og Fræna blir Hustadvika, mens Nesset og Midsund blir en del av Molde. Nå gjenstår bare den endelige avklaringen for grensejusteringene i Sandøy og Gjemnes – noe som igjen legger nye premisser for de kommunene som blir berørt. I vårt område gjelder dette særlig Gjemnes og frierne Molde og Kristiansund.

Fylkesmannen har gitt sin innstilling om hvilke områder han mener bør få grensejusteringer. I Gjemnes er det indre deler av kommunen som har ønsket seg til Molde, og dette skal avgjøres endelig i departementet. Den avgjørelsen bør ikke drøye lenge. Det haster for både Gjemnes og nabokommunene å få en avklaring på dette, slik at man får vurdert på nytt hva som skal skje med resten av kommunen hvis Fylkesmannens innstilling blir fulgt.

Gjemnes er ingen folkerik kommune, og om den mister bygdene i indre, kan kommunen bli for liten til å klare å opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud. Og det går noen tog nå. Molde, Nesset og Midsund er i full gang med å bygge den nye kommunen, og hvis deler av eller hele Gjemnes skal bli med i dette samarbeidet, er det beste å komme inn så tidlig som mulig i prosessen. Det samme vil gjelde om man skal gå sammen med Kristiansund. For ansatte i Gjemnes kommune er det best om tida med usikkerhet blir så kort som mulig. Det tærer på å ikke vite hvordan framtida blir. Også for innbyggere i dagens Gjemnes kommune er det beste å få en avklaring – uansett hva den måtte ende opp i.

Vi tror moldeordfører Torgeir Dahl har rett i at dette først og fremst handler om «praktiske innretninger for å kunne drive god samfunnsutvikling og tjenestetilbud». Med bedre samferdselstilbud gjennom Nordmøre og Romsdal blir regionen mer og mer et felles bo- og arbeidsmarked, og sjøl om samarbeidsklimaet de siste åra har vært preget av en opprivende sjukehusstrid, tror vi fogderigrensene vil viskes ut på sikt. Og Batnfjordsøra vil være et attraktivt sted – sentralt i nordfylket.