Når skjedde det sist at lokalpolitikerne i kommunen ryddet sakskartet og brukte tida på éi eneste sak: Folketallsutviklingen? Hva er det klokeste kommunen kan gjøre på kort sikt og på en lengre horisont for å trekke til seg flere innbyggere? Når et samfunn får flere innbyggere, gir det den beste grunnmuren å bygge vekst på. Vekst er derfor en målestokk på forbedring.

Forrige uke la Møre og Romsdal fylkeskommune fram tall som viste hvordan utviklingen i kommunene i Møre og Romsdal har vært fra 2015 til i fjor. Det var ikke bare oppmuntrende fakta. Veksten i folketallet har for de aller fleste kommunenes del stoppet opp. Fylkesplansjef Ole Helge Haugen peker på at denne er den laveste folketallsveksten på 10 år. Forklaringene er flere. En oversikt viser at i løpet av ett år har 605 jobber blitt borte i Romsdals-regionen. Folk følger etter når mulighetene til å få arbeid er bedre andre steder i landet. Mange gjestearbeidere fra utlandet har forlatt Møre og Romsdal. Et annet tankevekkende trekk er at den innenlandske flyttingen går hardt ut over de fleste kommunene her i fylket. Kun Gjemnes, Aukra og Rauma hadde flere innenlands tilflyttere enn fraflyttere. De øvrige sju kommunene i vårt område måtte tåle at 265 flere flyttet til andre deler av Norge enn det kom tilflyttere. Statistikken gir oss også noe annet å tenke over: Når det har blitt færre arbeidsplasser her i fylket, samtidig som flere unge under 30 år har kommet i jobb, betyr det at ungdom reiser ut av Møre og Romsdal for å skaffe seg arbeid. Rekrutteringsalarmen går.

Jobbskaping, flyttestrømmer og lysten til å etablere seg i Møre og Romsdal henger nøye sammen. Kommunene har laget næringsplaner, og det mangler ikke på ambisjoner blant politikerne. Det er likevel vanskelig å få øye på at folketallsutviklingen og jobbskapingen er hyppige tema blant folkevalgte i kommunestyrene og fylkestinget. Skal man sette inn kreftene på spesielle tiltak og målrette innsatsen, er det en forutsetning å erkjenne nåsituasjonen, og bruke tid til å skape forståelse for hva det offentlige som medspiller kan gjøre for å skape ny vekst. En gang hvert kvartal bør folketallsutviklingen være tema i ethvert kommunestyre og i fylkestinget.