Helse og omsorg

Molde har jo opp gjennom årene hatt et omdømme av å være en fin og «idyllisk» by hvor de fleste har det bra. Slik er det nok fortsatt. Men her har vi også utfordringer. Det fikk jeg et sterkt inntrykk av da vi besøkte byens krisesenter. Her gjøres det et imponerende arbeid med å ta imot mennesker som blir utsatt for vold og overgrep. Senteret har en godt kvalifisert stab som gjøre mer enn en faglig jobb; de legger sin sjel i å skape en god atmosfære for dem som er kommet i en svært vanskelig situasjon. Dette er et arbeid som KrF støtter.

De siste fire årene har jeg vært leder av Eldrerådet i min nåværende hjemkommune; Nordre Follo. Jeg er derfor spesielt interessert i hvordan ulike kommuner organiserer eldre-, helse- og omsorgssektoren. De fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Styrking av hjemmetjenestene og moderne velferdsteknologi øker mulighetene for dette. Men noen kommer i en situasjon hvor de må ha tilsyn og pleie på en institusjon. Omsorgsboliger er en slags mellomløsning mellom å bi hjemme og være på et sykehjem. Dette tilbudet er for lite utbygd i mange kommuner. Men det var lærerikt å få besøke Råkhaugen sykehjem. Dette er nå spesialisert for mennesker med demens-sykdommer. Jeg tror det er klokt å ha slike egne institusjoner fordi utfordringene er spesielle og krever tilpasset pleie og omsorg.

Næringsliv og utvikling

Midt i Storgata fikk vi besøke et relativt nytt, kreativt senter; «  innbyggerLab». Dette er en møteplass for samfunnsutvikling, etablert for å bidra til innovasjon og utvikling i offentlig sektor, i næringslivet og i organisasjoner – innenfor rammene av FN`s bærekraftsmål.  De har ulike arrangement hvor aktuelle temaer står på dagsorden og interesserte kan henvende seg og få tips og veiledning. Dette er et spennende senter som kan bety mye for utviklingen i regionen.

Det ble også tid til å treffe næringslivsledere som er levende opptatt av å bevare og skape nye arbeidsplasser.  Jeg har blitt mer og mer overbevist om at det er en skatteform som i så måte er svært skadelig, nemlig formueskatten på «arbeidende kapital». Formuesskatt på privat formue som feite bankkonti og svømmebasseng er greit. Men bygninger og maskiner som er der for å gi arbeidsplasser og som ikke er til privat «forlystelse» blir feil. Ekstra ille er det når bedriftseiere må ta ut økt utbytte fra bedriften for å betale slik skatt. KrF vil fjerne formuesskatten på «arbeidende kapital». Om nødvendig kan det offentliges tapte inntekter ved dette erstattes ved å øke selskapsskatten., den går tross alt fra bedrifter som går med overskudd.

Landbruket er en viktig del av næringslivet. Et gårdsbesøk i Hustadvika kommune ga god innsikt i utfordringene. Bønder har opplevd store utgiftsøkninger på innsatsfaktorer som trengs for driften. Selv om det tilsynelatende har vært et par beløpsmessig romslige jordbruksoppgjør er dette ikke nok til å skape en positiv utvikling. Det blir stadig færre bønder. For å skape en ny giv og optimisme vil KrF ha en opptrappingsplan for inntektsutviklingen i landbruket. Dette husker jeg at vi vedtok i Stortinget på 1970-tallet, noe som ga en optimisme i årene etterpå. Det er behov for en ny plan og giv! Det er også behov for bedre velferdsordninger slik at bøndene kommer mer på linje med oss andre.

Kultur

Elnesvågen har blitt et livskraftig senter i Hustadvika kommune. For en som var hyttebeboer her i flere år, var det for meg spennende å se utviklingen. Spesielt gledelig var det å få besøke det nye biblioteket som er flyttet fra den videregående skolen og inn i sentrale lokaler i senteret. Her har befolkningen fått et fint tilbud. KrF er aktiv for utbygging av slike kulturtilbud.

Vårt samfunn er mangfoldig. Det trengs en politikk over et bredt felt for å møte utfordringene. KrF har dette.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal