Molde og omegn revmatikerforening har siden 1973 jobbet for å bedre forholdene for de som har revmatisme eller muskel- og skjelettplager, og for at de skal få en bedre hverdag.

I 2023 jobber Norsk revmatikerforbund (NRF) for å styrke rettighetene for våre medlemmer på mange områder. Vi bidrar til å sikre forskning innenfor muskel- og skjelettområdet og for å bedre behandlingstilbudet for våre medlemmer. Vi jobber for at flere kan få mulighet til behandlingsreiser til utlandet, og at tilbudet til barn og unge med revmatisk sykdom skal bedres. Vi har hatt og har mye søkelys på at personer med revmatisme får sjekket sin hjertehelse, da man har funnet en sammenheng her.  Dette er viktige oppgaver.

Kvinnehelse- Kvinner er spesielt utsatt for muskel- og skjelettlidelser

Blant vår medlemsmasse i Molde og omegn er 346 av 430 medlemmer kvinner. Nå pågår det et viktig arbeid gjennom kvinnehelseutvalget for å bedre kvinnehelsen. Det setter vi stor pris på.

Kvinneutvalget leverte sin rapport til helse og omsorgsminister Ingvil Kjerkhol den 2. mars. Rapporten synliggjør godt betydningen av muskel- og skjelettlidelser for kvinnehelsen. NRF har fått med mange innspill til rapporten, og vil være med videre og sende høringssvar når det blir aktuelt.

Utvalget mener det ligger et stort potensial i å forebygge og behandle muskel- og skjelettlidelser blant kvinner midt i livet, og er særlig opptatt av å belyse hvordan totalbelastningen som kvinner opplever i denne livsfasen, påvirker muskel- og skjelettsystemet. Det trengs mer kunnskap om dette.

I rapporten er det beskrevet hvordan muskel- og skjelettlidelser rammer flest og koster mest, hvordan det påvirker arbeidsliv og sykefravær, hvilke samfunnskostnader det har – og ikke minst at dette er lidelser som rammer flere kvinner enn menn. Tilstander og plager knyttet til muskel- og skjelettsystemet er blant de viktigste årsakene til redusert helse og nedsatt livskvalitet samt sykefravær i Norge» står det i rapporten (side 51).

Autoimmune sykdommer er en sykdomsgruppe hvor det er store kjønnsforskjeller, skriver utvalget. 80 prosent av alle som har en autoimmun sykdom, er kvinner. Blant de over 100 autoimmune sykdommene som i betydelig grad rammer kvinner mer enn menn, trekker utvalget spesielt fram flere revmatiske sykdommer, som revmatoid artritt, Sjøgrens syndrom, systemisk lupus erythematosud og systemisk sklerose.

Kvinnelidelser langt nede i helsehierarkiet Kvinnehelse har lav status. Forskning viser at noen sykdommer har lavere status blant helsepersonell enn andre. «I dette hierarkiet er lidelser som særlig rammer kvinner rangert blant de aller laveste», står det i rapporten (side 54). For eksempel rangeres muskel- og skjelettsykdommen fibromyalgi, som rammer kvinner i større grad enn menn, lavest på rangstigen. Fibromyalgi kjennetegnes ved kroniske smerter i muskler og senefester i armer, bein, nakke og rygg. Om lag 90 prosent av pasienter med fibromyalgi er kvinner, og forekomsten blant kvinner i befolkningen er 5–10 prosent.

Kvinnehelserapporten tar for seg kvinners helse i ulik alder. Perioden fra midten av 40-årene til pensjonsalder, en fase der mange kjenner at livet har tydelige spor i kroppen. «Smerter i muskler og skjelett er særlig utbredt blant kvinner i denne fasen, og slitasjegikt eller artrose forekommer hos mange kvinner.», står det i rapporten (side 158).

Utvalget skriver også om langvarige smerte. Rundt tre av ti voksne i Norge lever med langvarig smerte. Smerter i muskel- og skjelettsystemet er den vanligste formen for langvarig smerte. Flere kvinner enn menn rammes, og forskjellen mellom kjønnene gjenspeiles også i uførestatistikken. Smerter antas å være den vanligste grunnen til at pasienter oppsøker helsetjenesten.» (side 161).

Vi tilbyr for våre medlemmer gruppetrening i varmtvannsbasseng, ledet av fysioterapeuter. Dette er en flott og skånsom trening som gir stor gevinst. Vi har opplysningsarbeid, informasjonsarbeid og jevnlige åpne medlemsmøter. Vi er inne i vårt 50. jubileumsår og er aktive lokalt og i fylket.

x

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal