Aldri før har Equinors resultat vært så godt, som etter første kvartal i 2022. Energikrise, økte råvarepriser og ikke minst krigen i Ukraina sørger for enorme inntekter til selskapet vi før kjente som Statoil. Pengene rett og slett fosser inn i Norges største oljeselskap.

At Norge og norske selskaper som Aker tjener enorme summer er selvfølgelig godt nytt for vårt eget velferdssamfunn. Mange land, også europeiske, misunner oss med rette for at så mye av inntektene fra Nordsjøen går inn i statskassa og fellesskapet. Den norske stat er hovedaksjonær i Equinor med en eierandel på 67 prosent.

På grunn av Russlands invasjon har EU en plan for å redusere sin avhengighet av russisk gass. Og da spiller flere norske selskap, med Equinor i spissen, en svært viktig rolle. Under onsdagens framlegging av rekordresultatet, kunne konsernsjef Anders Opedal fortelle at selskapet har tatt grep for å for å levere mest mulig gass til Europa.

Det europeisk gassmarkedet vil seinere i år få enda mer gass via Nyhamna, fra det nye Dvalin-feltet på Haltenbanken. Dvalin blir det tredje gassfeltet som føres til land på Nyhamna. Fra før kommer gass fra feltene Ormen Lange og Aasta Hansteen dit.

Det er all grunn til å tro at behovet for norsk olje og gass bare vil vokse i åra framover. Men sjøl om pengebingen til Norge og norske selskaper vokser er det ikke uproblematisk. Mest utfordrende er selvfølgelig klimaspørsmålet.

FN og verdens ledende klimaforskere er ikke i tvil om at bruken av fossil energi må kraftig reduseres hvis verden skal unngå å havne i en katastrofal situasjon om noen år. Norge har støttet og påtatt seg å innfri klimaavtaler som ikke samsvarer med økt produksjon av fossil energi.

Samtidig regnes norsk olje- og gassproduksjon som blant de beste i klassen også sett med grønne øyene. Fossil energi fra Norge er langt å foretrekke framfor kullkraft og russisk oljeproduksjon. Det er en krevende balansegang å bli rik på å være storselger av noe forskerne sier vi må slutte med.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal