De som skal ha tak i trevirke til det slikt brukes til, ser også at dette har nådd nye pris-høyder. Selv mat har vokst seg tykk prismessig. Er det da rart at enkelte velger å dyrke litt selv? Noen kan dette, andre vet ikke hvordan man skal få dette til.

At strøm er dyrt får vel de fleste merke til kommende vinter. Man skal ha strøm til varme, kjøleskap. fryser(e) , tv, data, laptop og nettbrett, telefonlading, lys, dataskriveren, er det da mer som trenger strøm som jeg ikke i farten kommer på nå?Jo, elektriske verktøy!

Man får ikke gjort noe uten denne strømmen, og så skal den koste grisedyrt? Altså, der bygges boliger uten pipe over en lav sko fordi man går ut fra at alle bruker strøm, men ingen tenker på hva som skjer når dette blir tidsutkoblinger på grunn av strømpresset, det kan faktisk skje, om man bare tenker seg litt om.

Jeg har sagt dette lenge, ha noen poser grovt salt i hus, dette kan man bruke for å salte ned både kjøtt og fisk. Sørg da for å ha en terrasse der man kan sette fra seg slikt , kanskje en bod på terrassen for sånt kan være en lur greie, kanskje til og med lett isolert? Der har man muligheter for mat-oppbevaring som ikke koster skjorta - på lang sikt.

Hva med å selv prøve å leie seg en liten parsell for dyrking av poteter og noen grønsaker? Tomater er helt greit i et stort vindu i huset sammen med både agurk og paprika.

Så har vi butikker nå da som har store utgifter med strømbruk, tenk på alle kjøledisker og frysedisker der, dette må ta svært mye strøm tenker jeg, rart da at maten blir dyrere nå? Det er mye mat som har 40%-avslag i egne tilrettelagte kjøledisker som gjør at man kan spare mye på matutgiftene sine.

Hva med å skaffe seg et fiskesnøre og lage litt selv, matauke heter sånt. Eller at man har egen båt, trenger ikke være noen cabincruiser , det holder med en på 14-16 fot. Det er litt rart å tenke på at selv yrkesfiskere ikke tar vare på uer-hodene eller kveitehodene- ypperlig mat når dette blir gjort på riktig måte og saltet ned.

Saltet uer-hoder er så nam-nam så det kan bli, det samme med kveitehodene. Bare gjør et forsøk, men salt rikelig først , ellers går det ikke så bra. Når du skal koke saken må man vanne ut rikelig. Altså salt er et viktig produkt å ha i hus. Har noen prøvd å koke fisk i sjøvann? Da blir fisken akkurat passe salt....bare prøv.

Har man tenkt at ved dyr strøm så er et gasskokeapparat en lur greie å ha når det kreves. Samme med oppvarming der man ikke har tilgang til pipe og ovn. Det skulle være forbud mot å bygge hus uten piper. Da har man tilgang til fyringsovn, og da er det lurt å ta en som man kan koke på også, da slår man to fluer i en smekk. Har man så tilgang til å sage busk noen steder, så har man også tilnærmet gratis ved og varme.. Det er også mulig om man har en veranda som er stor nok eller en terrasse hvor man griller, kan en bålpanne eller grill (gass eller kull) bruke en rist og vips man har kokemulighet som holder. Det er bare å se egne muligheter da sparer man strøm.

Er det rimelig at vi i Norge skal svi med dyr strøm for at airconditionen i et varmt Europa (som holdt på å brenne ned) skal kunne kjøle seg ned? Jeg bare spør? Kan en fornuftig politiker svare meg?

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal