Joda, Tore Andestad, vi kjenner alle til NJFF reklamesider, der det blir lagt stor vekt på hvor alvorlig de tar problemet rundt skadeskyting. Men det er et stort MEN , uansett hvor mye NJFF forsøker å glatte over problemet. Avstanden fra forskrifter og opplæring er milevis unna det som skjer i norsk fauna under jakt. Så det blir ganske overfladisk å bare avfeie problemet ved å gi inntrykk av at alt er ok, bare vi følger retningslinjene.

For meg, og mange med meg, blir det letter komisk når man snakker om et 30 timers kurs og 30 øvelsesskudd for å bestå den offentlige skyteprøven. Kanskje er dette også grunnen til at andre blir advart mot å bevege seg utendørs når jakta pågår.

Og igjen leser vi hatet NJFF har mot rovvilt, slik vi får presentert NJFF holdning til rovvilt hver gang de er i media.

I norske skoger løper/flyr 10.000-vis av dyr og fugler med store smerter etter skadeskyting…hvert år

Steinar Austheim

«Jaktlovgivningen bestemmer hvordan det skal jaktes, hva det skal jaktes på og når en kan jakte. Det aller meste av det jaktbare viltet er fredet i store deler av året. Rovvilt derimot jakter hele døgnet og hele året. Jeg skulle ønsket at rovvilt også fulgte våre regler for fredning og human jakt.»

Hva mener Tore med dette? At rovdyr som har eksistert sammen med hjortevilt lenge før mennesket dukket opp og begynte å «forvalte» etter eget behov? Mener Tore at rovvilt burde skjønt bedre, å slutte å spise mat?

Det blir noe korttenkt ved slike innlegg. Kanskje mener Tore her at rovviltet er i veien for deres egen jakt?

Tore skriver også at han har vært med i et prosjekt der det har blitt analysert over 13.000 skudd mot hjortevilt. Hvor er resultatene? Og hvorfor øker da tallene ved skadeskyting? Joda, det høres flott ut når NJFF skal beskrive seg selv. Virkelighetsoppfatningen blant de som ikke jakter er dessverre noe helt annet.

Vi har ingen eksakte tall på antall dyr som skadeskytes i Norge, selv om det er krav til innrapportering i Norge. Men det vi har, er tall fra Sverige og om man sammenligner prosentvis jegere, antall skutt vilt, antall skadeskyting osv. er det enkelt å estimere skadeskyting i Norge også.

Ser vi på revejakt, som er populært både i Sverige og Norge, blir det skutt ca 60.000 rev i Sverige. Der ligger skadeprosent på ca 39%. Dette tilsvarer at ca 23.500 skadeskutte rever.

I Norge var antall drepte rev i 2020, på 22.000. Tar vi samme skadeprosent her på 39%, tilsvarer dette ca 8.600 skadeskutte rever. (Vi tar her utgangspunkt i at norske jegere ikke er særlig mye bedre til å skyte, enn jegere i Sverige.)

Undersøkelser i Sverige viser bla at skadeskytingen på elg, ligger på ca 14%, og da menes det dyr som er skadeskutt og som det senere må drives ettersøkning på. Omregner vi dette til Norge, har vi et antall skadeskutt elg på rundt 4.500 individer.

I en annen undersøkelse fra Sverige, vises det til at 60% av eldre gjess hadde hagl i kroppen. Samt at etter å ha undersøkt fangede rever, fant man ut at 39% hadde skuddskader i kroppen.

Det finns ingen anledning til å tro at forholdene er annerledes i Norge.

Om NJFF var like interessert i å gjøre noe med dette, ville de satset minst like mye som de satser på å skaffe nye medlemmer til forbundet, som igjen genererer enda flere skadeskytinger.

I norske skoger løper/flyr 10.000-vis av dyr og fugler med store smerter etter skadeskyting…hvert år, og NJFF bruker sine ressurser på å skaffe enda flere, både jegere og skadeskutte dyr.

….noe er riv ruskende galt.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal