I Levekårsundersøkelsens kartlegging på landsbasis av fattigdomsproblemer(2022), svarte en av fem at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20 000 kroner i løpet av en måned uten å måtte ta opp ekstra lån, selge eiendeler eller motta hjelp fra andre. Dette utgjør om lag 900 000 nordmenn.

Vi lever med andre ord i ei tid med mye uro i økonomien: Inflasjon, høge strømpriser, økte renteutgifter og prisstigning på mat og transport samt en pågående krig i Europa.

Stadig flere kjenner at økonomien ikke strekker til både personlig, i virksomheter og i kommunebudsjetter. Kommunene blir stadig pålagt nye oppgaver uten at det følger med nok penger til å løse viktige tjenester.

Finnes det medisin for å «kurere» de verste utslagene av denne utviklinga og er det mulig å skape et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge?

Ettersom vi opplever en priskrise, foreslår Rødt å øke inntektene til de som har minst. Her må det kunne tas et løft for pensjon, sosialhjelp og andre ytelser samtidig som leieprisene fryses.

Den prekære situasjonen for de mest sårbare vil også kunne bli avhjulpet gjennom billigere tannhelse, egenandeler, reduserte priser på kollektivtrafikken samt å sette en maksrente på forbrukslån.

Regningsbunken for utsatte familier vil kunne gjøres betydelig mindre dersom det ble innført gratis skolemat og kutt i momsen.

Det kanskje viktigste tiltaket, før vi om kort tid går inn i en ny vinter, vil være å sette en makspris på strøm på 35 øre/kWh.

Rødt blir ofte tillagt at vi er mot store forskjeller fordi vi er misunnelige på de rikeste. Det avkrefter vi bestemt: Rødt er mot økte forskjeller fordi det gjør at samfunnet blir et dårligere sted for oss alle. Det svekker folkestyret, tillitten mellom mennesker og mulighetene til hver enkelt.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal