Den nyere energihistorien i vår landsdel dreier seg i stor grad rundt gasseksport; først med Ormen Lange og energisalg til UK, deretter som knutepunkt for Aasta Hansteen og nå Dvalin-feltene med Polarled oppe i Vøringbassenget. Aasta Hansteen blir også et knutepunkt. Jeg kommer tilbake med mer rundt dette.

Hvorfor kaller vi Aukra for en Energy Hub? Det betyr at vi er et midtpunkt. Vi har våre ressurser innom Nyhamna fra Ormen Lange og felt i nord. Nyhamna er et sentrum for videre distribusjon og eksport av energi til Europa.

Nyhamna har en erfaren arbeidskraft og et teknisk anlegg av verdensklasse – er det nyeste av ilandføringsterminaler og gassprosessering med et høyt potensial for industrielle produkter.

Vi har da i tankene at spill-varme fra landanlegget ikke lenger skal sløses bort og tømmes ut i havet, men bidra til energiproduksjon og spin-off til oppvarming, havbruk eller hagebruk – mulighetene er mange.

Aukra vil bygge videre på kapasiteten i anlegget. Her er det godt med plass og næringsareal til mange konsortium inn i fornybar-alderen. De 2 siste årene har vi arbeidet tett sammen med Aker Horizons og deres partnere om muligheter for hydrogen-produksjon.

Vår kommune har en perfekt beliggenhet for hydrogen med nærhet til gassfelt og på sikt lagringsplasser for karbonfangst og lagring offshore - med nye rør eller skip til deponering i havbunn.

Med det som ligger foran oss, med havvindparker ute i det forblåste Norskehavet, og kraftforsyning inn til Mørekysten – og muligheter for å produsere både blått og grønt hydrogen på Nyhamna – er vi godt posisjonert som en HUB – ei dreieskive ute på Gossen.

Barents pipe (fra Hammerfest til Aasta Hansteen) vil bli bygget ut, slik statsråd Terje Aasland kunngjorde under

Barentshavkonferansen i slutten av april – med bakgrunn i Gasscos framtidsrapport. I Barentshavet sør er det innestengt gass med et volum på 80 milliarder standard kubikkmeter. Det vil være sosialøkonomisk lønnsomt å bygge ut ny kapasitet basert på påviste volum for felt i drift. Disse feltene heter Alke, Alta, Gotha, Skalle, Lupa og Tornerose.

Snøhvit vil levere gass til Melkøya for prosessering til LNG i flere tiår fremover. Produktene går med tankskip til markedene. Det finnes gass rundt feltsentra Goliat, Snøhvit og Johan Castberg (som åpner sent neste år). Gassen kan gå ut med Barents Pipe, Polarled, Nyhamna, Langeled til Sleipner – og deretter inn til mottakere utenlands.

Det første gassfeltet som det er åpnet for til knutepunktet Aasta Hansteen, er Irpa, som passerte i statsråd i slutten av juni. Feltet har et gassvolum som tilsvarer forbruket til 2,3 millioner britiske husstander i sju år. Nå vet vi at dette skjer fra fjerde kvartal 2026.

Vårt land er satt i en viktig strategisk posisjon der vi kan levere energien raskt og effektivt til Tyskland – og andre markeder. Det blir sikkert politiske diskusjoner på plassering av produksjonssteder for hydrogen til eksport, og da er forsyningssikkerhet og oppetid i anleggene svært viktig. To store fabrikker på hver sin tomt, Kollsnes og Nyhamna, kan være en helgardering med kostnadsdeling av transport – først blått hydrogen, deretter grønt.

Aukra kommune er utviklingsorientert. Vi har gode partnere med på laget for å bli en sterk Energi HUB - nå som det haster med å få sikker eksport av energiforsyning til Europa – og at vi tar sjumilssteg for å nå Paris-avtalens klimamål.

Gode avgjørelser for en lang horisont er det vi liker best. Derfor er det så viktig at vi har møteplasser som Rundebordskonferansen. Det er vel ingen tvil om at Nyhamna har et høyt ressurspotensial for langsiktig eksport av naturgass og hydrogen.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal