En fersk undersøkelse fra SSB viser at en av fire studenter som begynte på universitets- eller høgskoleutdanning i 2012 hoppet av studiet. Dette er en viktig undersøkelse som peker på noen strukturelle utfordringer. Norge framstilles ofte som et land der folk har like muligheter til høgere utdanning. Denne rapporten har noen funn som bør nyansere det etablerte inntrykket. Også i Norge er det slik at bakgrunn og foreldres utdanning i høg grad spiller inn.

Avisa Morgenbladet publiserte i januar en større reportasje om klasseskillet i høgere utdanning. I ingressen spør avisa om klasse får for lite oppmerksomhet i universitetenes mangfoldsdebatt. Artikkelen ble mye diskutert i sosiale medier, og mange kommentatorer vil ikke akseptere en slik framstilling av det norske utdanningssystemet. Rapporten viser at studenter som er den første i sin familie til ta høgere utdanning kan kjenne på en følelse av utenforskap. Mye kan tyde på at dette er en del av studiehverdagen som har fått lite oppmerksomhet. Ikke minst finnes det for lite forskning på dette området i Norge.

I Norge er Lånekassen og gode stipendløsninger med på å gjøre høgere utdanning mer tilgjengelig for alle. Det er positivt, og et viktig trekk ved det norske samfunnet. Samtidig er det lite oppmerksomhet på utfordringene ulik bakgrunn kan gi i hverdagen på en høgskole eller universitet. Rektor ved Universitetet i Oslo sier til Morgenbladet at han er skeptisk til kartlegging av studenters bakgrunn. Det kan vi være enig i. Men dette fritar ikke universitet og Høgskoler fra å legge til rette for at ferske studenter finner seg til rette. En rekke utenlandske universitet har gjort spennende prosjekt spesielt rettet mot førstegenerasjonsstudenter.

Det er garantert ikke slik at alle kjenner seg igjen i beskrivelsene som blir gjort, spesielt de som fullførte studiet. Det betyr imidlertid ikke at problemet ikke eksisterer. Derfor er forskningen fra SSB viktig. Den gir konkrete tall som man kan støtte seg på, og konkluderer med at studenter som har foreldre med lavt utdanningsnivå oftere har et permanent frafall.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal