Spesielt kan vi se at det skaper engasjement i “bygde-Molde”. Stadig snakk om nedleggelser av småskoler gjør at en føler at bygda er truet. FAU på Skjevik barne-og ungdomsskole ønsker å løfte blikket litt, og se lenger fram i tid. Vi er også opptatt av at valg som tas av kommunen skal være best mulig for lærere og elever ved skolen vår.

For Skjevik barne- og ungdomsskole er det lagt fram 3 alternativer for kommende periode. Uansett hvilket alternativ som velges, er det lovet 30 millioner kroner til nytt gymbygg på Skjevik. Dagens gymsal er teipet sammen med gaffateip, det stikker ut spiker, og garderobene er i dårlig forfatning. Det brukes allerede mye penger på å skysse elever til gym og svømming i Eidsvåg. Det er ikke nok kapasitet til kroppsøvingsundervisning i dagens gymsal, som medfører utegym i all vind og vær, og til og med på klasserom. FAU støtter leserinnlegget til Kjell Vidar Skarvøy fra 30.10.23. Hjelset-Kleive fotball, Hjelset IL Fram og Fannefjord sykkelklubb har vært i kontakt med kommunen over flere år angående samarbeid om flerbrukshall på Skjevik. Kommunen sier nei, at de skal ordne dette selv. Resultatet er at ingenting skjer. Uansett hvilket alternativ Molde kommune velger for Skjevik, er det som sagt lovet nytt gymbygg. Når kommer dette? En flerbrukshall på Skjevik vil ikke bare gagne elever og lærere og befolkning ellers, men også rekruttering av fagfolk til både skole og sykehus.

Om under 2 år skal nye SNR stå klart på Hjelset. Prognosen for Skjevik er at befolkningstallet vil stige noe, men ikke mye. Man tenker kanskje at et flunkende nytt sykehus på Hjelset vil føre med seg gull og grønne skoger for befolkningen? Man må begynne i andre enden. Trenden i helsesektoren er at det er vanskeligere og vanskeligere å rekruttere fagfolk. Og hvorfor skal helsepersonell og klinisk støttepersonell bosette seg på Hjelset? Vi har ingenting å tilby! Ikke reguleres det for nye tomter, og ikke har vi gode nok fritidstilbud. En flerbrukshall med mulighet for fotball, håndball, basket, volleyball og kanskje også en klatrevegg, samt andre idretter, vil være et godt trekkplaster.

For lærere vil gode og store nok fagmiljø være viktig. Dersom Kleive oppvekstsenter og Skjevik barne- og ungdomsskole slås sammen fra 1-7.trinn (som er ett av alternativene i høringsuttalelsen for skolebruksplan), vil fagmiljøet for lærere bli bedre. Det blir mer og bedre kollegastøtte, og en rekrutterer utdannede lærere mye enklere. Det finnes kun én lærerhøgskole i landet (Nesna) som forbereder lærere på å undervise på fådelt skole. Det viser at lærerutdanningen er bygd opp rundt undervisning for fulldelt skole.

Dersom 0-alternativet velges for Skjevik, vil det driftes slik det gjøres i dag. Bortsett fra at Skjevik blir en fådelt skole. Det betyr sammenslåing av klasser - to årstrinn må gå i samme klasse. Lærere har allerede en svært presset arbeidshverdag. Dersom vi får en fådelt skole, vil dette bety enda mer arbeid for læreren som skal planlegge og gjennomføre undervisning i to forskjellige pensum. Får læreren tid til å ta seg av en elev som trenger ekstra hjelp? Hva med elver som ligger foran andre? Hvordan skal én lærer få tid til å lage nok utfordringer for disse elevene? Og hva med alle elevene midt i mellom? Får de tid og oppmerksomhet fra en lærer som skal ta seg av 2 årstrinn? Alle elever har krav på tilpasset undervisning.

De som blir de største taperne her, er de som begynner i 1.klasse neste høst. De skal lære alfabetet, å lese og skrive, samtidig som læreren skal undervise 2.klasse i et annet pensum. Dette er ikke et optimalt læringsmiljø for elevene, ei heller et optimalt arbeidsmiljø for læreren.

Skjevik barne- og ungdomsskole har plass til elevene fra Kleive. Skjevik er regulert for 259 elever, og har altså mer enn nok plass, med dagens 181 elever. Det vil medføre normal-store klasser på samme årstrinn. Det vil føre til større sosialt nettverk for barna, og det vil føre til større og bedre fagmiljø og arbeidsmiljø for lærere. På toppen av kaka vil sammenslåing av skolene skape samhold og samhørighet mellom bygdene Hjelset og Kleive. Det er utelukkende positivt.

Nå må Molde kommune se lengre enn sentrumsskolene, og også prioritere utkantskolene. Hjelset skal huse en av de største arbeidsplassene i Molde, og da må vi legge til rette for at fagfolk vil bosette seg i nærheten av arbeidsplassen. Det frister å skrive både om plassering av bom, samt at foreldre og bedrifter på Hjelset må drive dugnad og gi av egen lomme for at elevene skal få lekeapparater i skolegården, men det får bli en annen gang. Når skal Molde kommune begynne å se oss som bor på bygda? Vi gleder oss til å få svar fra politikerne i kommunestyret, og tar også gjerne imot besøk på skolen vår. Hva er tankene og planene dere har for Hjelset og omegn?

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal