Gjennom en rekke artikler har avisa VG vist at pasienter bindes fast ved norske sjukehus. I fjor skjedde det nær 4000 gang, skriver avisa. Helsepersonell kan gjøre dette med lova i hånd, men bare om pasienten utgjør en fare for seg sjøl eller andre. Bakgrunnen for avsløringen er at avisa har bedt om innsyn i tvangsprotokollene fra norske sjukehus. Reaksjonene på avsløringene har vært store. Flere helseforetak har etter artikkelserien satt i gang ytterligere undersøkelser.

Psykisk helsevern er krevende, både faglig, økonomisk og administrativt. Bruk av tvang i psykisk helsevern skal likevel være et ekstraordinært tiltak, og må være absolutt siste utveg. Å binde en person til senga med mekaniske tvangsmiddel som belter eller reimer et av de største inngrep helsevesenet kan gjøre mot en person. Dette gjør at man må ha klare retningslinjer og prosedyrer for slike situasjoner.

Det er viktig at disse evalueres fortløpende, og at hvert enkelt tilfelle dokumenteres på en måte slik at hendelsen kan ettergås. Det må også legges til rette for at andre kan få innsyn i dokumentasjonen, samtidig som personvernet ivaretas.

Tallene VG har hentet inn viser at pasienter ved psykiatrisk avdeling i Ålesund og Hjelset psykiatriske i Molde blir utsatt for mer omfattende og langvarig bruk av belter enn ved samtlige andre sjukehus som avisa har granska. Helse Møre og Romsdal la i går ut en foreløpig orientering om situasjonen på sine nettsider. Der framkommer det at klinikksjefen for psykisk helsevern og rus ønsker å gå nærmere inn i tallmaterialet.

Det er viktig at man nå gjennomfører en grundig analyse, og at man er åpen for ulike utfall. Vi registrerer at helseforetaket oppgir feilrapportering som en mulig årsak. Samtidig har VG tidligere avslørt at det har vært en underrapportering i andre distrikt.

Det er viktig at man nå jobber for å få en oversikt, og at man er åpen for ulike forklaringer. Dersom forskjellen skyldes ulik rapportering må få etablert en felles standard.