Juni. Vi er inne i tida med de beste forholdene på veiene. Frihetsfølelsen ved å endelig sette seg på motorsykkelen etter en lang vinter. Sommerdekk på bilen, lyse sommernetter og bare, tørre veier. Det er lett å kjøre, bekymringsløst å være sjåfør.

Men til tross for at vi har de beste forholdene vi kan ha på veiene, er det flere som skader seg i trafikken om sommeren enn ellers i året. Noen så hardt at de mister livet. Noen får noen skrammer, andre skader seg så mye at de aldri blir bra igjen. Familier og venner opplever bekymringer, eller at noen de er glade i dør fra dem.

Juni gjør meg frustrert og opprørt. De siste årene har rundt 20 personer blitt skadet eller mistet livet i trafikken i trygge Møre og Romsdal bare i juni, hvert år. 2022 ser ikke ut til å bli noe unntak. De som trodde vi var i mål med trafikksikkerhetsarbeidet, må tenke seg om en gang til. Det er ingenting ved vær og føre i juni som gjør at det skal være en verstingmåned i trafikken. Bilene våre blir sikrere, og nye kjøretøy får teknologi som skal hjelpe oss og gjør det tryggere å ferdes på veiene. Likevel er juni en mørk måned for oss som jobber med trafikksikkerhet hvert eneste år. Hva mer kan vi gjøre?

DU er den viktigste faktoren for at folk skal være trygge på vegene våre. Ny teknologi hjelper sjelden mot uoppmerksomhet, manglende eller feil bruk av bilbelte, stor fart, tullkjøring, eller å kjøre ruset. Det er forbudt å bruke mobiltelefon når du er sjåfør, og vi utsetter oss selv for mye av den samme faren ved å trykke på berøringsskjermene vi finner i alle nye biler. Valgene hver og en av oss gjør, kan være med å endre ulykkestrenden.

Min oppfordring går til dere som sitter på. Dere er der når sjåføren velger å sende en melding i fart, øker farten, skifter musikk eller gjør seg klar til en hårete forbikjøring. DERE kan utgjøre forskjellen på om junidagen fortsetter å være lys og bekymringsløs eller blir svart og fylt av sorg.

Ta jobben som DJ eller sekretær for sjåføren. Gjør ditt for å senke frustrasjonsnivået i bilen når dere blir liggende bak et vogntog i bratte bakker. Og det aller viktigste: Si fra! Si fra om at du ikke aksepterer dårlige valg. Pass på at sjåføren din oppfører seg i trafikken. Si gjerne tusen ganger til noen du er glad i at de skal kjøre forsiktig. Når du sier ifra, er du med på å redde liv. En ulykke mindre sparer mange for smerte og sorg. Hvis mange tråkker på bremsa og begynner å si fra, kan det endre alt.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal