Alle i Møre og Romsdal kan være stolte over at det lokale selvstyret i Norge ble fremkjempet av en av våre borgere, John Neergaard ifra Rindal, kjent som formannskapets far. Han lyktes i sin kamp for at bønder og folk rundt omkring i landet skulle få mer å si i egne bygder. Få steder i verden var så demokratiske som i Norge i kjølvannet av dette.

I dag er lokaldemokratiet under kraftig press på grunn av den ovenfra pålagte kommunereformen som skjer i ekspressfart. Større kommuner er målet, noe som i seg selv vil svekke vanlige innbyggeres påvirkning på samfunnsutviklingen, det vil bli større avstander til beslutningstakerne og færre innbyggere vil kunne få delta i kommunestyrene. Interkommunale samarbeidsavtaler er visstnok regnet som udemokratiske, og oppgaver fylkeskommunen kunne tatt for små kommuner er ikke aktuelt, fordi den vil de også i neste omgang fjerne.

Tidsfristen er så kort at det er svært liten tid til utredninger, og noen kommuner vil ikke engang ha folkeavstemninger for å kunne rekke fristen. Den stramme tidsfristen er ikke fordi at det haster så mye for landet vårt å slå sammen kommunene, men tidsplanen må holde for at dagens regjering skal lykkes med sine mål innen valget neste år, da de frykter en ny vil kunne reversere reformen.

Nå har mange av kommunene flere ulike alternativer på bordene sine, min egen kommune Eide har for eksempel fire. Nå snakkes det mye i media om problematikken dette vil kunne føre til når kommunestyrene etter folkeavstemningene skal tolke resultatene hvis det blir jevnt mellom flere av alternativene. Dette er angivelig årsaken til at noen kommuner vurderer å droppe folkeavstemning for å isteden ha en innbyggerundersøkelse. Men dette går an å kombinere!

For eksempel har Averøy tre forskjellige alternativer. Hvis en av innbyggerne der ønsker Averøy skal fortsette som egen kommune mener jeg vedkommende burde kunne få muligheten til å sette "1" som førsteønske, "2" for enten storkommune med Kristiansund eller Hustadvika, og enten "3" for tredjeønske eller "x", hvis de mener det tredje alternativet for dem er helt uaktuelt. På dette viset unngår kommunestyret å måtte selv vurdere resultatet i tilfelle alle de tre alternativene skulle få nært 33 %. Sånn vil folkeavstemningen lettere vise hva folket egentlig ønsker. Vi har kommet såpass langt med matematikk og avanserte dataprogrammer i dag, at det finnes systemer som kan tolke svarene uten problemer.

Så med denne måten å utføre valget er det ingen grunn til at en kommune som Gjemnes skal utelukke folkeavstemning. For de som ønsker at kommunen skal bestå er det et viktig poeng at om så ikke skjer at de også kan få velge retning mot enten Nordmøre eller Romsdal som nr. 2.

Tilslutt vil jeg oppfordre Rindal, med sin stolte lokaldemokratiske historie, til å lede an som et godt eksempel med folkeavstemninger enten det gjelder kommunesammenslåing eller fylkestilhørighet, i John Neergaards lokaldemokratiske ånd!

Iver Brevik jr. fra Vevang

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Iver Brevik jr. fra Vevang