Norge er en stor sjømatnasjon som eksporterer fisk og annen sjømat fra både oppdrett og fiskeri. Norsk sjømat er et udiskutabelt kvalitetsstempel, og sammen sikrer disse produktene at det norske flagget har høy aktelse ute i verden. Både fiskeriet og havbruk bidrar i dag til å holde liv i lokalsamfunn fra sør til nord, ofte også de samme lokalsamfunnene. At det finnes konflikt når det gjelder arealbruk er god kjent, men stort sett er begge næringer klare på at man står sterkere sammen når det gjelder å fronte Norge som en sjømatnasjon – noe som igjen gir gode priser for produktene fra både havbruk og fiskeri.

Når en nå ser fiskere som henger opp banner hvor oppdrett sammenlignes med sjørøveri er dette et solid spark til den ene halvdelen av næringen. Fiskerne er selvsagt fullt klar over den enorme verdiskapningen som kommer fra havbruk her i fylket – de er også svært godt kjent med alle miljøkravene som stilles til næringen. Likevel sammenligner de nå aktørene som har søkt om oppdrett i Batnfjorden med pirater.

På de samme bannerne står det også «Ja til demokrati». Hva norsk akvakulturforvaltning angår har denne gode prosesser for å sikre demokratisk forankring. Uten å gå veldig langt inn i den aktuelle saken er det søkt om tre nye oppdrettsanlegg i Batnfjorden, alle i henhold til den interkommunale sjøområdeplanen for Nordmøre, som samtlige kommunestyrer på Nordmøre har godkjent. Dette gjelder også Gjemnes hvor det nå er søkt om flere oppdrettslokaliteter. Her har lokalpolitikerne selv bestemt hvor det kan være oppdrett og ikke – noe som gir god forutsigbarhet for næringen, som da vet hvilke områder de kan søke om å etablere seg i. Derfor er det også vanskelig for næringen å forholde seg til at lokalpolitikerne nå tar avstand fra sin egen arealplan. Arealplanene er fundamentet for å sikre demokratisk og forutsigbar vekst i næringen. Det gir havbruksaktørene muligheten til å investere i nye lokaliteter, og trygghet i at politikerne har sikret en demokratisk forankring i sin kommune.

Vi har selvsagt forståelse for at det snart er kommunevalg og at mange har behov for å synliggjøre sine egne standpunkter ovenfor velgere – men for havbruksnæringen med sine flere tusen arbeidsplasser i Møre og Romsdal, er det nok mange ute på merdkanten eller i leverandørbedrifter som reagerer når lokalpolitikere stiller opp på demonstrasjoner mot næringen og sammenligner den med sjørøveri. Havbruk er en av Norges mest regulerte næringer, og alle lokaliteter reguleres og godkjennes av flere fagmyndigheter herunder Mattilsynet, Statsforvalteren, Fiskeridirektoratet, Kystverket, kommunen og fylkeskommunen. På denne måten sikrer en også bærekraftig vekst.

Svaret på tittelen er dermed et selvsagt: NEI. Tar man en tur til kommuner som Smøla, Averøy, Aukra og Fjord tror jeg mange vil være enige om at havbruk er viktig for små distriktskommuner.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal