1.Hva vil ditt parti gjøre for å beholde og rekruttere flere sykepleiere i kommunen i de neste fire årene?

2.Store summer fra kommunekassa går til å betale for vikarbruk i helse- og omsorgstjenestene. Vikarbruk er uheldig for kontinuitet og kvalitet i tjenesten. Samtidig er alternativet verre: for få folk på jobb. I helsesektoren tas det svært sjelden høyde for fravær når turnus planlegges, og ethvert fravær fører til vikarbruk eller for få folk på jobb. Vil ditt parti jobbe for en bemanning med sykepleiere som tar høyde for fravær?

3.Avanserte kliniske allmennsykepleiere (AKS) kan bidra til å styrke kartlegging og vurdering av alvorlig syke, veilede annet helsepersonell og være et bindeledd mot fastlegene. Vil ditt parti sørge for at kommunen utdanner og ansetter avanserte kliniske allmennsykepleiere i hjemmetjeneste og sykehjem?

Jeg er kommunestyrerepresentant for Senterpartiet Hustadvika i inneværende periode, og stiller også til valg for neste periode. Jeg har erfart, som NSF skriver, at lokalpolitikken handler om tøffe prioriteringer som har stor betydning for innbyggerne. De grepene som samarbeidspartiene har gjennomført denne perioden i helse- og velferdssektoren med nedleggelse av Farstad Omsorgssenter har vært svært vanskelig, og det tyngste jeg har vært med på politisk. Jeg mener likevel at vi må se fremover. Vi har nå sørget for en økonomisk situasjon som gjør det mulig å starte opp og gradvis gjennomføre svært viktige, helt nødvendige og planlagte investeringer i eldreomsorgen i Hustadvika kommune. Som grunnlag for dette arbeidet har vi både en Helse- og velferdsplan og en kompetanseplan som vi må bruke som utgangspunkt.

Det er stor mangel på sykepleiere, og jeg er kjent med at vi ikke er forskånet fra disse rekrutteringsutfordringene i Hustadvika kommune. Flere utlyste sykepleiestillinger i kommunen har svært få og ofte ingen søkere. Vi har et stort konkurrerende arbeidsmarked både hos omkringliggende kommuner og Molde sjukehus. Når nytt sjukehus på Hjelset står klart i 2025 er jeg redd rekrutteringen vil bli enda mer utfordrende for kommunene. Jeg mener at vi må starte med å sørge for at de sykepleierne vi har, og for øvrig alt helsepersonell spesielt i eldreomsorgen, har arbeidsvilkår som gjør at de velger å fortsatt jobbe i Hustadvika kommune. Hustadvika Senterparti går til valg på at vi ønsker å jobbe for å øke bemanningen både innen tjenestene som driver heldøgns omsorg og styrke hjemmesykepleien. Kompetansesammensetningen mener jeg det er lederne og ikke minst de tillitsvalgte som har de beste forutsetningene til å mene noe om. Derfor er jeg helt enig med NSF Møre og Romsdal at det er svært viktig, faktisk helt avgjørende, at tillitsvalgte, ansatte og de som bruker tjenestene blir hørt og får medvirke i prosessene. Det vil Hustadvika Senterparti være en pådriver for å få til. Hvis vi greier å sørge for gode arbeidsvilkår for de ansatte vil det kunne bidra til å redusere sykefraværet og skape et positivt omdømme som i seg selv vil være rekrutterende. Det er selvfølgelig også mange andre faktorer som har betydning i så måte, men det er en begynnelse.

Å øke bemanning innebærer selvfølgelig store kostander i en relativt stram kommuneøkonomi, men som NSF viser til så brukes det uansett store summer på vikarer og overtid. Disse midlene bør kunne benyttes til hele og faste stillinger som bidrar til høyere grunnbemanning av sykepleiere og annet nødvendig helsepersonell.

I mine samtaler med ansatte som jobber i tjenesten, har jeg også blitt gjort oppmerksom på at lav grunnbemanning fører til at helsepersonellet må utføre veldig mange oppgaver som man ikke nødvendigvis må ha helsefaglig kompetanse for å utføre. Det vil bli helt avgjørende at vi bruker rett kompetanse på rett plass, og da må vi nødvendigvis ha gode prosesser på hvordan det best kan løses.

Hustadvika Senterparti går også til valg på at vi ønsker å legge til rette for kompetansehevende tiltak. Så vidt meg bekjent så er det allerede sykepleiere som har startet videreutdanning på AKS fra Hustadvika kommune. Jeg håper de blir værende i kommunen etter endt videreutdanning, og vi må sørge for at det blir lagt til rette slik at de får lønn tilsvarende utdanning og ansvar, og at de får bruke kompetansen de har tilegnet seg på en mest mulig fornuftig måte.

Kompetansehevende tiltak er viktig for alle ansatte, uavhengig av yrke og profesjon. Utvikling er givende for den enkelte, det bidrar til tjenester av bedre kvalitet og ikke minst så skaper det sterkere fagmiljø som er viktig for både ansatte og pasienters sikkerhet.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal