Før vi er kommer halvvegs i desember kan de fleste husstander i Romsdals konstatere at strømregninga trolig blir doblet og vel så det før vi passerer nyttår. Akkurat nå har vi den uheldige kombinasjonen av årets kaldeste dager og rekordhøge strømpriser dag etter dag. Da er det ikke rart at taksameteret på strømmåleren går løpsk. Strømpriser på over fem kroner har vi aldri sett her før.

Det skifter fort mellom dårlige og gode spådommer om framtida, men akkurat nå er det få som vil trøste oss med lave strømpriser framover. Tvert om, analytikere sier at nordmenn må regne med strømpriser langt over det som har vært normalen i uoverskuelig framtid. Etter en periode med litt lavere kraftpriser tidligere i vinter, har strømprisene rast oppover, blant annet drevet fram av sprengkulde og redusert kraftproduksjon i Sverige fordi kjernekraftverk er midlertidig stengt ned.

Mange stusser over at det er så høge strømpriser når vi har hatt så mye nedbør i sommer og tidlig på høsten. For vannmagasinene er på ingen måte tømt i vårt område. Fyllingsgraden i magasinene har faktisk økt kraftig gjennom høsten, og det blir ikke kraftrasjonering til våren, sier NVE. Beskjeden er at vi er i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor.

Strømstøtten er helt nødvendig med de prisene vi opplever nå. Men den som håper at støtteordningen skal utvides ytterligere venter nok forgjeves. Det er ikke aktuelt nå, sier statsminister Jonas Gahr Støre i et intervju med VG. Vi tror kanskje det kan endre seg hvis prisene fortsetter å være skyhøge utover vinteren.

Det er en mager trøst, men ekspertene mener dette om strømforbruket: – Hvis man skal gå i detalj, så bruker ikke julebelysningen veldig mye strøm. Jeg håper ikke at de høye prisene har bidratt til å ta fra folk all julestemning, sier kraftanalytiker Fabian Skarboe Rønningen i Rystad Energy til NTB.

Så la det lyse i mørketida!

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal