Sylo Taraku, som jobber som rådgiver i Agenda Magasin, et partipolitisk uavhengig nettmagasin for politisk analyse, omtaler tematikken i sin artikkel «Er barnefattigdom årsaken til ungdomskriminalitet?». Her viser Taraku til den nobelprisvinnende samfunnsøkonomen Gary Beckers analyse som sier at det er ikke graden av fattigdom som forklarer kriminalitetsnivået, men graden av ulikhet i samfunnet. Videre formidler Taraku at det er alt fra relativ fattigdom og deprivasjon til familiesituasjon samt forhold hos de konkrete individene, som kan forklare kriminalitet.

Han formidler også at den gode nyheten er at de fleste faktorer kan adresseres politisk. For eksempel ustabile boligforhold som hindrer unge i å få trygge relasjoner. Han viser også til at trange leiligheter med store søskenflokker kan medføre at noen ungdommer tilbringer mye mer tid i gata på kveldstid. Sylo Taraku understreker også at vi må jobbe for at alle barn får gode oppvekstsvilkår og skape bedre muligheter for sosial mobilitet. Taraku trekker også fram hvor viktig det er å forhindre at fattigdom går i arv.

Folkehelseinstituttet sammenfattet i sin rapport fra 2020 en rekke risikofaktorer og beskyttende faktorer i sin rapport «Barn, unge og kriminalitet». En rekke av disse kan påvirkes ved gode politiske prioriteringer. Risikofaktorene og de beskyttende faktorene deles inn på henholdsvis individnivå, familienivå, skole- og vennenivå, samt nærmiljø. Skolen virker inn på flere av disse nivåene gjennom å kunne legge til rette for gode sosiale ferdigheter og normal språkutvikling.  I tillegg kan gode relasjoner til skole, medelever og lærere oppnås. Et godt skolesystem kan slik hindre at mange av barna og ungdommene som er i risiko for å utvikle en kriminell livsstil, nettopp gjør dette.

Molde Rødt har tidligere uttalt seg skeptisk til beslutningen om å legge ned innføringsklassen for minoritetsspråklige elever. Partiet var også svært tydelige i sin støtte til lærerstreiken for å bedre lærernes arbeidsvilkår. Ustabile nærmiljø med mye flytting og ustabile relasjoner utgjør også klare risikofaktorer. Det er viktig at Molde kommune legger til rette for at mennesker i sårbare situasjoner får langvarige og stabile boligforhold der barna gis muligheter til å danne stabile relasjoner. Kommunalboliger hvor folk blir boende i kort tid utgjør slik en risiko for å danne kriminelle ungdommer. Dette må tas hensyn til når man planlegger boliger til de med en svakere familieøkonomi.

Foreldrestress (dårlig økonomi, psykisk uhelse) er også en betydelig risikofaktor som kan gjøres noe med. Molde Rødt er tydelig på sine prioriteringer i ønsket om å bedre økonomiske og boligmessige forhold for den gruppen som har dårligst økonomiske levevilkår. Ungdommers sosiale tilknytning og tilrettelegging for mestringsopplevelser er noe et godt organisert ungdomstilbud kan gjøre noe med. Det er viktig å hindre utenforskap.

Molde Rødt har stor respekt for arbeidet til Join Us og ikke minst Molde Basketklubb og Greg Knudson. Her gjøres et veldig viktig arbeid med å legge til rette for fritidstilbud for ungdom. Molde kommune har også de siste årene fått til mye bra på dette området. Ungdommer med normal økonomi har mange organiserte tilbud å velge i. Men det har heldigvis skjedd en del for de som har dårlig råd eller ønsker seg mer uorganiserte tilbud også. Skateparken, BUA og Klubben i Fannestrandsvegen 5 er alle gode tilbud. Tomrommet på Skjevika, Grotta i Nesset og Knerten i Midsund er også aktuelle tilbud for ungdommer i distriktene.

Vi i Rødt Molde er opptatt av at buss- og fergetilbudene i distriktene skal være innrettet slik at ungdommene i kommunen vår kan gjøre seg nytte av disse tilbudene. Vi er også opptatt av at ungdommen i Molde skal få seg et permanent sted for ungdom å være på, og fullføring av Ungdomskvartalet bør prioriteres politisk.

Rødt Molde er opptatt av at alle deler av Molde kommune skal ha gode tilbud for sine ungdommer. Kanskje burde Ungdomskvartalet nettopp derfor legges til Molde Øst som har færre tilbud for ungdommer enn tilbudene som finnes på vestkanten.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal