Mange ungdommer går rundt i uvisshet og spenning. De har sendt inn ønsker om hvilken studieretning eller linje de ønsker plass på når den videregående skolen starter i august. nå venter de på endelig svar. De minste skolene med færrest elever merker det sterkest hvis søkningen til enkelte linjer og fag dabber av. Fylkeskommunedirektøren i Møre og Romsdal har sett på søkerlistene til de videregående skolene, og foreslår at 34 klasser ikke bør starte opp kommende skoleår. Grunnen er at det er for få søkere til linjene. Blant skolene som risikerer å få kuttet mest i studietilbudet er Rauma videregående skole der seks klasser står i fare for å ikke bli startet opp i august. Det er interessant at ungdom velger forskjellig avhengig av hvor de bor. Ett eksempel er helsefag. I Molde, Hustadvika og Ålesund er det flere søkere enn studieplasser, mens i Rauma, Stranda, Tingvoll og Surnadal er så mye lavere søkning at tilbud kan falle bort.

Dagens flertall i fylkestinget avtalte i september 2019 at alle videregående skoler i fylket opprettholdes denne valgperioden, i praksis til våren 2024. Politikerne strekker seg langt for å gi ungdom så mange valgmuligheter som mulig, men retningslinjer som ble vedtatt for åtte år siden stiller krav om at minst 65 prosent av kapasiteten i en klasse må fylles før et studietilbud settes i gang. Det er åpenbart at når ei linje har 1, 2 eller 3 elever, er det ikke elevgrunnlaget godt nok. Likevel må politikerne diskutere hvor firkantet man skal være for å legge ned linjer. Kan politikerne akseptere at det kan være 8 eller 9 elever i en klasse der kravet er 10 elever?

Det må være samsvar mellom samfunnets behov for kompetanse og utdanningstilbudene i videregående skole. Når næringslivet ønsker flere med fagbrev, må skolevesenet levere. I tida framover blir det stor mangel på fagfolk i helsevesenet, da er det innlysende at utdanningstilbudet i videregående skole innrettes etter det. Når studietilbudet til ungdommene skal sys sammen, spiller penger en stor rolle. Vi tror det vil være klokt av fylkespolitikerne å bruke noen av overskuddsmillionene på å opprettholde et desentralisert tilbud, selv om klassene blir små. Torsdag 24. mars skal fylkespolitikerne bestemme seg.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal