RB har 15. mars et stort oppslag om en undersøkelse av tjenester for utviklingshemmede i Molde. RB valgte å intervjue bare den ene av to representanter i det som nå heter Brukerutvalget for bo- og habilitetstjenesten (Tidligere Tiltak funksjonshemmede): Jan-Egil Korseberg. Han fremmer bare sitt syn i reportasjen i RB og ikke synet til et dypt splittet brukerutvalg.

Jeg vil tro at Molde kommune er storfornøyd med oppslaget i RB. Den ukritiske vinklingen er sjelden kost i en seriøs avis som RB. Siden RB ikke tok seg tid til å innhente synspunkter fra meg som den andre, likestilte brukerrepresentanten i utvalget, så sender jeg med dette mine synspunkter.

Jeg har tre synspunkter:

  • Brukerundersøkelsen er av liten verdi.

  • Kvaliteten på kommunens tjenester går i realiteten ned.

  • Ledelsen av kommunens tjenester skaper en fryktkultur for å unngå kritikk.

Brukerundersøkelsen er av liten eller ingen verdi. Undersøkelsen er metodisk svak og har en rekke feil. Dette ser jeg ut fra mitt arbeid som empirisk forsker. Kommunen stiller spørsmålene slik at man får de svar man vil ha. Noen av spørsmålene er forvirrende, andre er lette å misforstå. Mer kritiske spørsmål som jeg ville ha inn i undersøkelsen, ble strøket av kommunens representanter i utvalget.

Jeg ble i etterkant av undersøkelsen kontaktet av representanter for brukere som sa de ikke hadde fått skjemaet.

Andre respondenter sendte inn samme skjema elektronisk flere ganger, og hver gang ble skjemaet tellende. Det er derfor færre som har svart enn kommunen oppgir, og undersøkelsen er derfor mindre representativ.

En undersøkelse med så betydelige svakheter har liten verdi fordi resultatene stemmer lite overens med virkeligheten.

Kvalitet. Jeg var en av de 10 som klaget på vegne av personer med utviklingshemming som fikk kutt i tjenestene etter Devold-rapporten. Klagen førte til at tjenestene i omfang ble opprettholdt.

Men i realiteten sank kvaliteten, ved at måten tjenestene utføres på medfører stress og usikkerhet for brukeren. Tonen i eposter og telefoner til meg fra kommunen er at ‘tar du ikke imot de vi sender, så får den personen du er verge for ingen hjelp’. I Molde kommune er denne tonen dessverre akseptabel.

Fryktkultur. Hvis man som verge kritiserer kommunen, risikerer man å få den på nakken. Etter at jeg kritiserte en saksbehandler i kommunen i 2017 sendte lederen for Tiltak funksjonshemmede en bekymringsmelding om meg til Fylkesmannen.

Den bestod av en tirade med over et dusin falske påstander. Enhetslederen forsøkte å få Fylkesmannen til å frata meg vervet som verge. Fylkesmannen avviste saken i 2018 og økte omfanget av mitt vergemål. Situasjoner som dette skaper en fryktkultur blant brukere og verger for å kritisere kommunen og dens saksbehandlere. Jeg skulle ønske lokalpolitikerne satte seg inn i disse uverdige forholdene for utviklingshemmede og deres verger.

Korseberg uttaler at omorganiseringen har vært «overraskende positiv» fordi det blant annet er et mindre antall personale å forholde seg til for brukerne. På det meste var det tidligere 17-18 personer som jevnlig var innom personen som Korseberg er verge for, mens nå er det maks 5-6.

I den grad egen erfaring bør trekkes frem er det helt omvendt for personen jeg er verge for: For ca fem år siden var det 5-6 personer som delte på jobben, mens nå er det rundt 15 personer hver måned for den samme jobben. Individuelt gjør de alle i personalet en god jobb, men det er antallet totalt sett som skaper stress og usikkerhet for brukeren.

Enhetslederen i brukerutvalget har igjen fått det som hun vil: Det aller meste ser bra ut, og heller ikke denne gang er det grunn til å gjøre substansielle forbedringer for personer med utviklingshemming i Molde kommune. Sannheten er en annen.

På bakgrunn av de metodiske svakhetene har jeg bedt kommunen om at undersøkelsen trekkes tilbake, justeres i kommende møte i utvalget 4. april, og at den gjennomføres på nytt med et endret skjema.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal