Jeg har lest innlegget til Nina Gadøy og Hilde Gadøy Jansen som ble publisert på rbnett 20. august, og har stor forståelse for frustrasjonen som beskrives. Jeg har jobbet som sykepleier i eldreomsorgen i Fræna/Hustadvika kommune i over 20 år og vet så inderlig godt hvordan situasjonen er.

Den gang saken om nedleggelse av en institusjon kom opp var jeg hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Hustadvika. NSF advarte mot nedleggelse før et alternativt tilbud var på plass, nettopp fordi frykten var konsekvensene av for få institusjonsplasser.

Farstad Omsorgssenter ble nedlagt etter fattet vedtak med flertall i kommunestyret. Overordnet handlet dette om å få et budsjett i balanse. Hva alternative budsjett inneholdt vet jeg ikke, men jeg vil tro at også disse må ha inneholdt noen kutt som ville gått ut over viktige tjenesteområder. Det er innen helse, velferd og oppvekst en finner de aller største utgiftspostene i en kommune sitt budsjett, og det er i disse tjenesteområdene vi yter de viktigste velferdstjenestene i samfunnet vårt.

Det jeg imidlertid er helt trygg på er at både de folkevalgte og ansatte i administrasjonen også er helt vanlige mennesker som ønsker det beste for alle innbyggerne. Jeg tror de gjør så godt de kan innenfor de rammene de har til rådighet, de opplysningene som foreligger og den kunnskapen de har. Det handler om tøffe prioriteringer som jeg er helt sikker på ofte smerter.

Det er helt klart at Hustadvika kommune i dag skulle hatt flere institusjonsplasser, og det er bred politisk enighet om at det skal bygges både Kompetansesenter for personer med demens og Helse- og rehabiliteringssenter. Det tar selvfølgelig tid før disse institusjonene er på plass, og mens vi venter må alle steiner snus for å løse situasjonen best mulig. Uansett er det viktig at vi retter blikket fremover, er konstruktive og løsningsorienterte. Det er stor helsepersonellmangel, og vi må derfor samle institusjonstjenester på færre lokasjoner i fremtiden. SSBs framskrivninger når det gjelder helsepersonellmangel er ikke hyggelig lesing. Det siste oppslaget om antall nye sykepleiestudenter ved Høyskolen i Molde sier meg at det er viktigere enn noen gang å ta vare på de sykepleierne, helsefagarbeiderne og øvrig helsepersonell som vi har i tjenestene i dag.

Vi leser daglig om lignende beretninger som den situasjonen Nina og Hilde beskriver, og det kommer fra både pårørende og helsepersonell. Jeg registrerer også kritiske røster som mener at helsepersonellet snakker ned sitt eget yrke. Det er jeg helt uenig i! De snakker ikke ned yrket sitt - de varsler om arbeidsvilkår som ikke er forenelige med å kunne levere trygge, gode og faglige forsvarlige tjenester til mennesker som er helt avhengig av kvalifisert helsehjelp. Her er det ikke ryktet som må snus, men realitetene!

Pårørendeperspektivet i den pågående helsedebatten må tas med. Ved søk, får jeg mange treff på artikler og forskning som forteller at pårørende er bærebjelken i velferdssamfunnet vårt. De aller fleste av oss vil, i kortere eller lengre perioder og med varierende omsorgsbyrde, ha rollen som pårørende. Belastningen som pårørende står i både fysisk og mentalt må tas på alvor.

Jeg har likevel tro på at det skal være mulig å løse, men da må vi dra dette lasset i samme retning. Bemanningen må opp, og vi må organisere tjenestene på en slik måte at rett kompetanse blir brukt på rett plass. Vi må satse på forebyggende tjenester og tverrfaglighet, og vi må gi lederne rammevilkår som gjør at de kan drive ledelse, legge til rette for fagutvikling og ikke minst jobbe med forebyggende arbeidsmiljøarbeid. De ansatte må bli hørt, og ansattes representanter må ha god medvirkning i prosessene.

Dette har jeg tro på skal være mulig å få til, og derfor har jeg sagt ja til å stille på liste til kommende kommunevalg. Resultatet etter 11. september vil vise om jeg får mulighet til å være med å bidra til utvikling i riktig retning.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal