Kan man for eksempel ta høyere utdanning med et fag- eller svennebrev? I en undersøkelse gjennomført for Byggenæringens Landsforening (BNL) svarer bare rundt halvparten av de spurte foreldre riktig: Som faglært er det fullt mulig å videreutdanne seg på fagskole eller universitetet.

Mangler fagarbeidere NHOs kompetansebarometer viser at bedriftene i Møre og Romsdal skriker etter rett arbeidskraft. og befinner seg i en vedvarende yrkesfagskrise. 66 prosent av bedriftene trenger flere folk med yrkesfaglig bakgrunn. Rekrutteringsbehovet er størst innen bygg- og anlegg, elektro- og datateknologi, industri- og teknologifag, samt salg- og service. Her er det størst muligheter for å gå rett ut i fast jobb når fagbrevet er i boks.

Byggenæringen trenger mange flere faglærte, så poenget er ikke at flest mulig skal videreutdanne seg etter å ha tatt et fag- eller svennebrev. Oppfatningen om at yrkesfag lukker døren for videre utdanning virker å være en seiglivet myte. Disse fordommene fører til at ungdommer blir anbefalt å velge studieforberedende i stedet for yrkesfag, selv om de verken har anlegg for, eller interesse av det. Foreldrenes begrunnelse er at da holdes alle muligheter åpne.

Mange muligheter Byggenæringen er Norges største fastlands- og distriktsnæring og mulighetene mange over hele Norge. Felles for dem som arbeider i denne næringen er at de er med på å skape noe. Vil du bo der du har vokst opp, er det lurt å sjekke hvilke kompetansebehov de lokale bedriftene har. Sannsynligheten er stor for at du blant dem vil finne bygg- og anleggsbedrifter.

I fjor søkte rekordmange jenter seg til bygg- og anleggsteknikk. Det er svært gledelig. Det er viktig at også jentene er med å forme det fysiske miljøet vi har rundt oss.

1. mars er fristen for å søke videregående skole. Tusenvis av norske 10. klassinger skal da velge om de vil gå yrkesfag eller studieforberedende.

Til deg som vurderer å velge yrkesfag; enten du ønsker deg til byggenæringen eller til annen næring: Vit at dersom om du velger yrkesfag, har du kompetanse som er høyt verdsatt og godt lønnet. Og du er ettertraktet på jobbmarkedet. Det er mange yrker og utdanningsveier å velge mellom. Velg en utdanning som etterspørres av arbeidslivet. Og om du synes det er vanskelig å bestemme deg, snakk med rådgiveren på skolen, eller gjerne med en håndverker du kjenner, eller foreldrene dine.

Kjetil Tvedt, direktør for kompetanse og seriøsitet i Byggenæringens Landsforening Elin Ous, seniorrådgiver NHO Møre og Romsdal

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal