Vi våknet opp til tragiske nyheter torsdag morgen. Russiske styrker har angrepet Ukraina, og igjen er krigens triste skygger over Europa. Mange kjenner frykt. – Det er et angrep på det frie og demokratiske Europa, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Russland har gått til kraftige angrep på Ukraina fra flere kanter. En rekke storbyer, inkludert hovedstaden Kyiv, er angrepet og det kommer flere meldinger om tap av menneskeliv. Over hele den vestlige verden fordømmes russiske handlinger.

Advarslene om at Ukraina ville bli angrepet har vi hørt i lang tid. De fleste av oss hadde likevel håp om at diplomatiet og internasjonal påvirkning skulle forhindre en eskalering av konflikten. I stedet har pessimistene fått rett.

Som alltid er det sivile som vil bli de største ofrene når krigens gru rammer. Vi håper inderlig at krigshandlingene opphører snarest og at konflikten igjen forsøkes løst med ord og ikke våpen. Dessverre synes respekten for menneskeverd og demokrati å være lagt fullstendig bort.

Angrepet mot Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten og en trussel mot flere land. Fordømmelsen av det som skjer i Ukraina er sterk og tydelig. Både i Norge og resten av Europa, fra alle sider av det politiske spekteret.

Det er mange nasjoner med en aggressive stormakt som nabo. Norge er også nabo med Russland. Vi samarbeider på mange områder, og har gjort det gjennom tider med konflikt og steile fronter, men også i fredeligere forhold. Samtidig som fordømmelse av krigshandlinger er udiskutabelt og helt riktig, håper vi at naboskapet kan brukes for å påvirke til å få slutt på krigshandlingene.

Alvoret er stort. Det ser mørkt ut i Europa. Samtidig som vi fordømmer krigshandlingene og gjennom sanksjoner straffer angriperen, må vi tro på forhandlinger og diplomati. Ikke minst nå, etter at våpnene er tatt i bruk.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal