Men ikke i Møre og Romsdal, her var det et rungende Nei! Vel 71 prosent av innbyggere i vårt fylke ville på ingen måte la seg binde inn i en europeisk union.

Resten av historia kjenner vi. Norge sa Nei igjen i 1994 med et nytt delt folk ved valgurnene. Men uansett ble vi sterkere knyttet til unionen gjennom en EØS-avtale. Kanskje var det det som etter hvert også nesten stilnet hele EU-debatten.

For det er ganske uvanlig at et så stort valg, hvor befolkningen nesten er delt på midten i to store folkeavstemninger, ikke oftere medfører omkamper. I mange år etter årtusenskiftet har ordskiftet om EU stort sett vært for spesielt interesserte.

Meningsmålinger har også vist at den norske befolkning har vært fornøyd med det samarbeidet som er gjennom EØS og andre avtaler. Politisk har det gjennom de siste 20 åra vært stort flertall for dette. Næringslivet har vært tydelig på hvor avhengig norsk eksportnæring er av en god avtale med EU.

Men det rører seg nå. Flyktningkrisen, pandemi, klimaendringer og krigstrussel har igjen vist at Norge er fullstendig avhengig av internasjonalt samarbeid og gode avtaler med likesinnede demokratier. Samtidig som Storbritannia fikk sin Brexit, snudde vinden.

Tiden er kanskje ikke der ennå for å blåse liv i en ny omkamp. Likevel tror vi at det vil bli mer debatt og krangel om Norges forhold til Europa i tida som kommer. Vi vil bli mer utfordret også fra våre naboland. Hvem, hva og hvordan vi skal forplikte oss til å samarbeide er et spennende tema uansett. Vi ønsker en ny EU-debatt velkommen.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal